Zamrzlá chladící kapalina

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Zamrzlá chladící kapalina

Příspěvekod Marek » sob 19. pro 2009, 19:37

Zdravím, tak jsem zanedbal zimní přípravu :oops: - dolil jsem naslepo zbytek chladící kapaliny, který jsem měl a nekontroloval bod tuhnutí. Dnes ráno bylo pod -10°C a nejdříve mi cestou zamrzla odvětrávací hadice, což mám signalizováno a s tím se dokážu vyrovnat. Jenže potom jsem si všiml ručičky teploměru nadoraz, hned jsem zaparkoval a otevřel kapotu. Horní hadice k chladiči byla nafouklá, chladič studený. Odpoledne jsem se k autu vrátil, hustoměr ukazuje -7 - -10°C(blbě se to odečítá).
Nevím, jakou kapalinu tam dát, proto se obrátím na servis, který mi jí měnil. Koncentrovaná kapalina na světle úplně zářila do oranžova, jak svítící zvýrazňovač. Teď mám ve vyrovnávačce kapalinu kalnou, hnědou, jakoby v ní byla hlína - vyplavává hnědorezatý sediment. Co to může být? Buď se uvolňuje vodní kámen (to by ho tam muselo být) anebo odchází těsnění pod hlavou.
Mám dilema, co s autem - postavil jsem ho teď v 19hod do kouta vedle nakládací rampy, mezi chladič a motor vstrčil kartón, aby nemohl proudit motorovým prostorem vzduch a jsem na vážkách, jestli jít v půlnoci motor ohřát nebo se na to vykašlat a nechat ho tam stát do pondělí, kdy budu řešit doplnění chladící kapaliny koncentrátem. Mám dojem, že nemrznoucí směs nepoškodí motor, pokud ztuhne, ale nejsem si tím jistý.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Re: Zamrzlá chladící kapalina

Příspěvekod Verdom » sob 19. pro 2009, 20:03

No kapalina pokud obsahuje alespon malé procento etylenglykolu (složka nemrz. kapalin) není schopná plně ztuhnout,
ale je to o koncentraci a teplotě. Celá směs sice ztuhne tak že jí vodní pumpa "nepřepere" ale nemá většinou tu správnou "trhací" schopnost.
Ideální je auto dát do vytápěný garáže a počkat až to povolí. Ale pokud se to natočí na chvilku (minuty, protože pokud neproudí kapalina hrozí přehřátí
a spálení těsnění pod hlavou) a pak se hodí přes motor stará deka. Většinou se do rána nic nestane. Ale nezapomenout pak na tu deku!!! 8)
.Obrázek
Verdom
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: Xsara I 1.4 break, Peugeot 308SW Vti

Příspěvekod Marek » sob 19. pro 2009, 21:23

Během dne kapalina roztála, doufám, že jsem nezlikvidoval těsnění pod hlavou, zkoušel jsem vyndat olejovou zátku, jestli nebude foukat a nic jsem při akceleraci naprázdno necítil (jen motor bez zátky po ubrání plynu chcípal, asi dostával víc vzduchu). Taktéž do vody nefouká.
Jde mi jen o noc, aby motor přežil, mám druhé "auto"(Favo), se kterým to nejnutnější odjezdím, pokud bude kapalina tuhnout. Je fakt, že před víc než 10 lety jsem ve velkých mrazech chtěl přeměřit bod tuhnutí chl. kapaliny a musel jsem rozbít led v expanzce. Bod tuhnutí byl -5°C a mrazy v noci byly určitě pod -10°C. Byl to tehdá Forman. Motoru se nic nestalo a to jsem s ním jel ráno do práce. Garáž, do které bych auto mohl dát, nemám - do té mojí se nevejdu - je tam přívěs a další věci. Stačila by, i když není vytápěná - je v ní o několik stupňů víc než venku, v menším mraze mi na ponku nezmrzla voda v láhvi. Ale garáž mám dost daleko a normálně bych do ní auto nedával.
Asi to nechám, v noci stálo auto na větru, to bylo vidět podle jeho zasněžení. Teď je motor před větrem chráněný.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Příspěvekod Marek » ned 20. pro 2009, 10:04

Byl jsem se podívat, v hadici k chladiči je polotuhá kaše. Dá se dobře zmačknout. Doufám, že se zítra oteplí.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Příspěvekod Dave » pon 21. pro 2009, 21:58

nemáš někde v okolí podzemní garáže? dát to tam na noc a ráno řádně doředit kapalinu a máš vyhráno
Xsara II 1.9D r.v. 2002 úúúplně obyč přibližovadlo
Dave
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Grand Scenic II 2.0 dCi r.v.08

Příspěvekod viteon » úte 22. pro 2009, 8:36

za pár hodin bude nad nulou i venku :D
viteon
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: (A-C4 1,6ka) + (V-C-HR 1,2ka)