Zaslepení EGR ventilu u 1,9TD

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Příspěvekod Hrnča » pát 18. črc 2008, 8:12

U TD by to snad i ąlo jen tím konektorem, ale třeba u HDi to pak napíąe chybu a mám za to, ľe se roľne i kontrolka check engine...
Xsara 1 2.0HDi 66kW/90HP r.v. 1999-leden 2009
Peugeot 307SW 1.6 16V 80kW/110HP r.v. 2002

Obrázek
Hrnča
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Bydliště: Tři borovice od kamaráda Pikasáka. Tedy kousek od Mladé Boleslavi.
Vůz: Peugeot 307SW 1.6 16V 80kW/110HP r.v. 2002

Příspěvekod jimmivonstarsi » pát 18. črc 2008, 15:54

Co se tyce klasickych TD, plne staci odpojit pouze konektor a je vystarano. Pokud jde o motory HDi, nemel jsem moznost toto vyzkouset primo na HDi, ale je hodne pravdepodobne, ze motor tento problem vytusi a muze hlasit zavadu, nebo dokonce prechazet do nouzoveho rezimu. Ale praxi to potvrzene nemam.
jimmivonstarsi
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Citroën Xsara 1,9TD, r.v. 1999, barva: rouge lucifer

Příspěvekod robo27 » pát 18. črc 2008, 18:33

Mam 1,9D. Aj na nom je ten konektor? A kde ten konektor vlastne je a na co sluzi??

Vdaka
robo27
Profesionál
Profesionál

Bydliště: Kysucké Nové Mesto - Slovenská republika, Valašské Meziríči - Česká republika
Vůz: X1 1,9D DW8 rv 2000, X1 1,9D XUD rv 1998

ERG ventil

Příspěvekod Shingi » pon 21. črc 2008, 7:31

To robo27: Tak sa pozri na začiatok tejto diskusie. je to tam vąetko napísané. O čo ide. A myslím,ľe je aj napísané alebo aj nakreslené na obr. kde ten ventil je. 8)
Xsara I, 1.9TD break, ´98
Shingi
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara TD Break I, 1905, diesel, 1998

Re: ERG ventil

Příspěvekod robo27 » stř 13. srp 2008, 21:48

Na 1,9D som vyskusal odpojit konektor z toho ERG ventilu. Neviem ci som to odpojil spravne? Mam pocit ze motor ma trochu iny zvuk v okoli 2200 otacok. Akoby bol hlucnejsi. Inak zatial nepozorujem nic... Uvidim na spotrebe....
robo27
Profesionál
Profesionál

Bydliště: Kysucké Nové Mesto - Slovenská republika, Valašské Meziríči - Česká republika

Re: Zaslepení EGR ventilu u 1,9TD

Příspěvekod jimmivonstarsi » ned 21. zář 2008, 16:28

Chtel bych se zeptat, kdo jste se pustil do odpojeni EGR ventilu, tak jak se vam to jevi? Lepsi? Horsi? Spotreba? atd.
Citorën Xsara 1,9TD; r.v.1999; barva: rouge lucifer; spotřeba 6,1L/100km
jimmivonstarsi
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Citroën Xsara 1,9TD, r.v. 1999, barva: rouge lucifer

Příspěvekod MP » ned 21. zář 2008, 18:13

Když přečteš předchozí příspěvky tak se něco o pocitech dočteš .... horší to rozhodně není . Minimálně prospěješ motoru tím že budeš mít stále čisté sací potrubí . Protože když se do něj teď koukneš , tak je zasoplený takovým černým mazem z těch spalin ... Po mnoha tisíci najetých km mám sání stále čisté ... pokud šla spotřeba dolů tak nepatrně , tak dvě deci na stovku ... zanedbatelný . Trochu mám pocit že to jde líp do otáček - od volnoběhu po těch cca 1900 rpm kdy se projeví turbo .
Rozdíl poznala ženská když tím pak jela , a nevěděla co jsem s tím kutil ... aji kdyby věděla , tak neví vo co go .
Je to práce na pár minut , zkus a porovnej ...
Podstatnej rozdíl jsem poznal když jsem EGR ventil vyřadil na motorce , tam šla spotřeba z 4,0 - 4,1 na 3,6-3,7 ... ale to je o něčem jiným , i když princip stejnej .
K důstojnému stáří patří bohaté vzpomínky, pár vrásek a možná že i jizev - dobrodruzi zkrátka nikdy nevedou nudné životy.
Dobrodružství, který není nebezpečný, není dobrodružství.
Život je jedna dlouhá posloupnost více či méně rizikovejch momentů.
MP
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Peugeot 807 2.0 HDi - 2011+ Peugeot 807 2.0 HDi - 2012

Příspěvekod kalois » úte 23. zář 2008, 17:08

Ahoj je tu někde na fotu přesnej návod jak to udělat a je to o hodně lepší.Jak na výkon tak na spotřebu.Stačí to jen zaslepit jak je psané v návodu na foru
kalois
Přispěvatel
Přispěvatel

Vůz: xsara 1,9td

Příspěvekod marjon » sob 11. říj 2008, 11:40

Mam 1,9D,motor ku ktoremu sedi schema na strane c.3 tejto temy.len mi nieje presne jasne aku drobnu upravu je potrebne vykonat na tomto type motora aby sa EGR ventil vyradil z prevadzky.
Popisem moje postrehy:
motor mojho auta mal doteraz nepravidelny chod po nastartovani za studena.Teraz v lete s tym problem nebol,ale akonahle trosku poklesli ranne teploty,motor po nastartovani par krat sekol.Toto trhanie bolo citit aj pocas prvych km jazdy.Po prejdeni niekolkych sto metrov strhanie zmyzlo a motor siel pravidelne.V zimnom obdobi po nastartovani v mrazivom rane sa mi zdalo ze prve otacky motora su na tri valce....po chvilke zacal motor pracovat bez nejakych zavad.Este som vyskusal jednu vec a to ked motor zacal sekat pri rozjazde,pridal som mu plyn a sekanie prestalo.Nevedel som aky problem to moze byt...az teraz po precitani viacerych clankov ohladne EGR ventilu som sa zacal zaujimat o tuto temu a ako amater som sa pozrel pod kapotu mojho auta.
Zistil som nasledovne:
po uvolneny eska pasky so sacieho potrubia,ktore vedie od vzduchoveho filtra som zistil ze hadicka ktora vedie k spodnej casti EGR ventilu je prasknuta a na vyvode z ventilu riadne netesnila.Odrezal som jej koniec tak aby som udstranil prasknutu cast a opat som ju nasunul na vyvod. Pri rannom startovani na druhy den som zistil ze motor po nastartovani a prvych metroch jazdy ide plynule...bez trhnutia.
Teraz neviem ci som spomynanou mensou opravou vysiel problem trhania motora za stunena,ale vychadza mi to tak.
Neviem ci prasnuta hadicka a netesniaci spoj hadicky s vystupom z EGR ventilu mala vplyv na spravnu cinnost ventilu. Ak som dobre porozumel z citania tohoto a inych for na temu zaslepenie EGR ventilu,tak staci uz spomynanu hadicku vytiahnut z vystupu na EGR ventile a zaslepit ju nejakym srobikom/takto som to pochopil ja/.....len neviem ci je to tak spravne. EGR ventil by mal pracovat na principe podtlaku ktory spomynanou hadickou prudi k nemu a do hlavneho brzdoveho valca.
Preto som v rozpakoch ci je to spravny postup pri odstaveni EGR ventilu,lebo ako som uz spomynal tak na mojom motore bola ta hadicka nalomena a vlastne netesnila na 100% a tak podtlak ktory v nej bol nemohol spravne otvarat a zatvarat EGR ventil.Takze teraz neviem co dalej.....ci to moje pochopenie zaslepenia a tym aj odstavenia cinnosti EGR ventilu je spravne a tu hadicku mam znova stiahnut a zaslepit ju nejakym srobikom....
este mam na vas jednu otazocku,hned vedla vstupu tej hadicky do ventilu je elektricky konektor,na co sluzi..???co ovlada....???pisalo sa tu aj to ze staci odpojit nejaky elektricky konektor a tym padom sa EGR ventil vyradi z prevadzky.Je to prave tento kablik?

dakujem za odpovede a pripadne rady.
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Citroen Xsara Break 2,O HDi 80kW

Příspěvekod robo27 » sob 11. říj 2008, 18:06

Napisal si toho teda pekne....

Mam rovnaky motor. ERG odstavis na isto vytiahnutim tej podtlakovej hadicky a jej zaslepenim. Na takmer isto ho odstavis aj vytiahnutim toho konektora. Ja mam vytiahnute oboje....

Zaujala ma ale ina vec z tvojho prispevku a to prasknuta podtlakova hadicka. Tu by to chcelo vysvetlenie od neakeho automechanika, lebo ma napada ze ak je hadicka prasknuta tak by mal byt problem s podtlakom ako takym a teda by mal horise fungovat posilovac brzd?

To ze ti motor rano a za studena nejde pravidelne, trva mu chvilu kym sa zrovna je u dieslov celkom bezne. Mne to robi tiez, predtym som mal renault a ten to robil 8 rokov a jazdi doteraz.....
X1 1,9D rv 1998, 170000 km - vlastním od 96tkm (05/2009), myslím taká 100vka stočená, ....
X2 1,9D break rv 2001, 135000 km - nákup 05/2013 115tkm )

-------------
Ex: X1 1,9D rv 2000, 170000 km - vlastním od 138tkm (05/2008) - žiaľ v 12/2012 skončila po mnou nezavinenej havárií na vrakovisku(
robo27
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod mio » sob 11. říj 2008, 18:35

[quote="robo27"]

To ze ti motor rano a za studena nejde pravidelne, trva mu chvilu kym sa zrovna je u dieslov celkom bezne. Mne to robi tiez, predtym som mal renault a ten to robil 8 rokov a jazdi doteraz.....[/quote .Běžné to určitě neni a vůbec ne normální.Má to na svědomí stav motoru ,záleží v jakém stavu jsou "vstřiky, čerpadlo,ventily.Ale jak jsi napsal jezdit to bude stále.A kdo to chce opravit ať to opraví i když oprava bude převyšovat cenu jiného motoru z vrakoviště.
mio
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: Break 1,9 TD/C4 1.6 HDI

Příspěvekod marjon » sob 11. říj 2008, 19:25

robo:
dakujem pekne za odpoved,ktora potvrdila moje pochopenie celeho problemu okolo odstavenia EGR ventilu.Vykonam na svojom tatosovi aj ja tie male upravy a uvidim co to urobi.
Co sa tyka toho trhania motoru za studena....auto mam uz viac ako tri roky a to trhanie zacalo niekedy minulu zimu.nabehanych je na nom 140 000 km. takze o nejakom opotrebovani nemoze byt rec.volal som uz viacerym servismanom a tvrdili ze to moze mat strasne vela pricin.Preto som teraz prekvapeny ze po odstraneni nalomeneho konca podtlakovej hadicky na EGR ventile to jednoducho prestalo.Uvidim ako sa to zachova po zaslepeni uvedenej hadicky a po odpojeni elektrickeho konektora z EGR ventilu.
Este mam jednu otazocku: s tym vstupom na EGR ventile s ktoreho sa odstani a zaslepi ta podtlakova hadicka netreba urobit nic? zostane tak povediac bez uzaveru?
dakujem
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Citroen Xsara Break 2,O HDi 80kW

Příspěvekod Cvrček » sob 11. říj 2008, 22:35

Já jsem si na vstup EGR nasadil krátkou hadičku taky se šroubkem,aby se tam nic nedostalo.
a s tou napravidelností za studena. Mě to loňskou zimu taky začalo zlobit. Tak jsem nechal zkontrolovat motor a bylo mi řečeno,že jeden vstřik začíná odcházet. Čili po výměně bude klid. Ale ten špatnej vstřik prej může ještě fachat v pohodě ještě klidně další rok nebo dva,a nebo taky jenom tejden. No já se začal modlit,zimu jsme přežili a teď,když to začíná zlobit po ránu znovu,tak uvažuju konečně o výměně. Asi naše Sára dostane nové vstřiky pod stromeček. Ale,koukám,že jsme se dostali k jinému tématu,než je EGR...
Nyní: Xsara Picasso 2,0 HDi r.v.2001 stříbrný tahoun. A bohužel věčná špindíra na podložkách s polepenou prdelkou. Těžko nás přehlídnete ;)
Dříve: Xsara Break 1,9TD r.v.1998
Cvrček
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Xsara Picasso 2.0 HDi , r.v.2001

Příspěvekod robo27 » pon 13. říj 2008, 22:03

marjon píše: nabehanych je na nom 140 000 km. takze o nejakom opotrebovani nemoze byt rec.dakujem

V knihe ako na peugeot 306 a;ebo podobnej autor uvadzal zivotnost - resp. servisovanie trysiek na motore 1,9D kazdych 100 000km. Myslim ze niekto tu na fore pisal ze nastavenie ventilov by sa malo robit kazdu vymenu rozvodoveho remena.... Nie som automechanik, neviem sa ktomu vyjadrit len uvadzam co som cital...

Ak niekto vie nech ma poopravi, ale na 1,9D EGR ventil by mal byt ak to dobre chapem spinany vypinacom ktory je na cerpadle - pri urcitej urovni plynu - cca 40percent... sa zopne a to otvori ventil + tam asi hra ulohu aj teplota motora.

Takze si myslim ze za studena po starte sa ventil vobec neaktivuje....Ale to je moj nazor, mozno by sato dalo aj experimentalne odsledovat ale kto ma na to cas....
X1 1,9D rv 1998, 170000 km - vlastním od 96tkm (05/2009), myslím taká 100vka stočená, ....
X2 1,9D break rv 2001, 135000 km - nákup 05/2013 115tkm )

-------------
Ex: X1 1,9D rv 2000, 170000 km - vlastním od 138tkm (05/2008) - žiaľ v 12/2012 skončila po mnou nezavinenej havárií na vrakovisku(
robo27
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod Miklásek » úte 14. říj 2008, 18:32

robo27 píše:
marjon píše: nabehanych je na nom 140 000 km. takze o nejakom opotrebovani nemoze byt rec.dakujem

Myslim ze niekto tu na fore pisal ze nastavenie ventilov by sa malo robit kazdu vymenu rozvodoveho remena....

No ale pokial sú na aute hydraulické zdvihátka, tak moc nevidím dovod nastavovania ventilov...
Xsara Break SX 1,9 TD, zelená metla, dovezená z Deutschlandu, o rok mladšia ako Cvrčkova. :)
Miklásek
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara Break 1,9TD SX, Citroen C5 I Break 2,2 HDi Exclusive

PředchozíDalší

Zpět na Motor - diesel