Voda v motorovém oleji.

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Voda v motorovém oleji.

Příspěvekod Zdeněk » stř 31. pro 2008, 18:02

Dobrý den,prosím o radu.Jsem již dva roky majitelem Xsary Combi 1.8i ,rok výroby 98.Vůz nám doposud sloužil k naší největší zpokojenosti,dostával nejlepší péči a byl tzv.domacím miláčkem.Na podzim jsem meřil chladící kapalinu v chladiči a hodnota ukazovala -40°C.Auto parkuji v těchto mrazech venku.Při poslední jízdě došlo k vysunutí kontrolní měrky oleje a jeho následem úniku do motorového prostoru.Dále jsem zjistil,že v motorovém oleji je voda(olej byl měněn před dvěma měsíci).Podle toho usuzuji,že je prasklé těsnění pod hlavou.Na co se mám připravit?Je snad prasklá hlava nebo blok motoru?Máte někdo s touto závadou zkušenosti?Děkuji za odpověd :)
Zdeněk
Návštěvník
Návštěvník

Vůz: Xsara 1.8i,benzín 98

Re: Voda v motorovém oleji.

Příspěvekod viteon » stř 31. pro 2008, 18:15

viteon
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: (A-C4 1,6ka) + (V-C-HR 1,2ka)

Příspěvekod Zdeněk » stř 31. pro 2008, 18:31

Děkuji za odpověd.Vyčištění nasavání vzduchu jsem provedl,motorový olej jsem zatím neměnil,protože se s autem nejezdím,abych motoru jěště více neublížil.
Zdeněk
Návštěvník
Návštěvník

Příspěvekod rosta » čtv 1. led 2009, 9:42

Já jsem na tom stejně jako ty.Loni mi dokonce olej vystříkal dvakrát :roll: ,letos to doufám bude v pohodě i když se docela bojím těch mrazu co ted jsou.Jakmile se ochladí pod 5 stupnu nad nulou tak se mi udělá šlem pod víčkem,směs zkondenzované vody a oleje a nemužu se ho zbavit,ale jak se oteplý tak ten šlem zmizí.
Prvně jsem si taky myslel,že je to těsnění pod hlavou nebo prsklá hlava,ale to by mi ubývala voda v chladiči,ale pro jistotu mi v servisu natlakovali chladící okruh a vše bylo OK.
Prostě tyhle motory to dělají.

http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... sti_oleju9
rosta

Příspěvekod rosta » sob 3. led 2009, 14:57

Jak sem s xsarou celý týden nejezdil tak sem se na ní šel podívat a když jsem odšrouboval víčko pro nalévání oleje tak ten šlem byl zmrzlý na led a hned mi bylo jasný která bije :roll:
Tak jsem všechny ty hadice rozmontoval,vyndal,vyčistil a zase opět vrátil zpátky a musím říct,že přístup je uplně na ho***,ale podařilo se :D
Přílohy
Obraz004.jpg
hadice
Obraz004.jpg (120.71 KiB) Zobrazeno 18491 krát
Obraz003.jpg
tohle vypadlo z hadic
Obraz003.jpg (122.52 KiB) Zobrazeno 18492 krát
Obraz001.jpg
Zmrzlé víčko
Obraz001.jpg (81.9 KiB) Zobrazeno 18489 krát
rosta

Příspěvekod Marek » ned 4. led 2009, 17:52

Rosto, to je síla! Pod víčkem jsem tohle ještě neměl. Nechci Ti kazit radost, ale mně to zamrzlo asi 3 měsíce po vyčištění hadic. Jestli jezdíš krátké trasy jako já, můžeš mít s kondenzací potíže. Minulé 2 zimy se nic nestalo, ale bylo relativně teplo. Taky asi záleží na vlhkosti vzduchu popř. rychlosti poklesu venkovní teploty. Prostě po namontování bzučáku to zazlobilo jen jednou.

PS: Ještě horší přístup mám já u "plyňáka", protože v blízkosti spojky mám nějaký rozdělovač LPG, ke kterému vede několik trubiček :x .
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Příspěvekod rosta » ned 4. led 2009, 18:26

Prodat jí nechci,ale tohle mě vážně se**,už si nevím rady jak bych tomu zabránil.Bohužel jezdím jen krátké trasy (ráno 10 km do práce a odpoledne zpět) :evil:
Přitom voda v chladiči neubývá ani nepřibývá a i víčko je čistý.Jakmile se oteplý tak ten šlem zmizý,ale je fakt,že poslední týden bylo u nás dost vlhko,pršelo a ranní teploty byli kolem nuly tak bych řekl,že počasí na to má zásadní vliv.Ještě mě napadlo,že bych nalil do benzínu Velfobin http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=421
Nebo nějakou jinou přísadu do oleje,která by zabránila tvorbě vody a následně šlemu?
Když je motor teplý tak se z nalévacího otvoru pro olej kouří tak mi jeden kamarád poradil abych víčko od oleje provrtal 4-5 vrtáčkem aby ty páry mohly ven aby se tam nesráželi,že to tak má u xantie,že prý každý víčko má mít dirku?Co ty na to?
rosta

Příspěvekod dokturek » ned 4. led 2009, 19:21

někde jsem četl že dost zaleži na kvalitě motoroveho oleje poslednich 8 let použivam CASTROL TXT a nebo CASTROL GTX a ještě ani jednou se mi nestalo že bych něco podobneho našel na vičku a to jezdim hodně kratke trasy
xsara ll 1,6/16v čvrtek 23.8.2001 celkem slušna kara :)
Obrázek
dokturek
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: xsara ll 1,6/16v 8/2001 motor-TU5JP4

Příspěvekod robo27 » ned 4. led 2009, 19:26

Zdravim

Priznam sa ze ma uvedeny clanok o studenych startoch a vode atd nemilo prekvapil. A momentalne mrazy a zimne obdobie tomu vobec nepomahaju...

Ja chodim do prace 3km tam a 3km spat, takze motor sa vobec nezahreje. Na konci a na zaciatku tyzdna je to 100km domov.

Moja otazka: myslite si ze mi moze tiez olej vystriekat nasledkom zamrznutia?

Mam 1,9D, rv. 2000.

Dakujem
X1 1,9D rv 1998, 170000 km - vlastním od 96tkm (05/2009), myslím taká 100vka stočená, ....
X2 1,9D break rv 2001, 135000 km - nákup 05/2013 115tkm )

-------------
Ex: X1 1,9D rv 2000, 170000 km - vlastním od 138tkm (05/2008) - žiaľ v 12/2012 skončila po mnou nezavinenej havárií na vrakovisku(
robo27
Profesionál
Profesionál

Bydliště: Kysucké Nové Mesto - Slovenská republika, Valašské Meziríči - Česká republika
Vůz: X1 1,9D DW8 rv 2000, X1 1,9D XUD rv 1998

Příspěvekod rosta » ned 4. led 2009, 19:30

Myslím,že ty mužeš být v klidu.Prý to dělají jen 1,8 8v
Olej sem dával shell 5w40 (celý název si nepamatuju),který není zrovna nejlevnější,ale ted naposled sem tam dal taky 5w40,ale nějaký lacinější,protože když ti ten Shell za 350,-litr vystříka na zem tak to docela naštve :roll:
rosta

Příspěvekod Marek » ned 4. led 2009, 22:21

rosta píše: víčko od oleje provrtal 4-5 vrtáčkem aby ty páry mohly ven aby se tam nesráželi,že to tak má u xantie,že prý každý víčko má mít dirku?

Určitě nic nevrtej, prostor je odvzdušněný hadicí do sání, kde je podtlak. Dírkou by se tam dostával prach a znečistil by olej i spalovací prostor!!!

rosta píše:Myslím,že ty mužeš být v klidu.Prý to dělají jen 1,8 8v

To není přesné, problémy měly i starší 1,6 8V a týká se to všech motorů, které mají odvzdušnění klikovky hadicemi do víka ventilů.

Robo27, když se podíváš výše na fotky hadic, tak ty 2 ohnuté konce na fotce vlevo jsou nasazeny na nátrubky na spodku motoru a tam to zamrzá. Motor 1.9D neznám, podívej se, jestli tam máš takové hadice - jsou zepředu motoru, takže na ráně pro chladný vzduch. Podobné problémy prý měly i jiné automobilky, ale bezproblémový byl v tomhle Favorit, díky rozvodu OHV měl mohutné kanály až do víka ventilů a nemělo co zamrznout.

Říci dopředu, který motor zamrzne, nikdo nedokáže. Existuje vyhřívání hadic, montovalo se to pravděpodobně do novějších modelů, má za úkol odpařit vodu, aby se netvořila sraženina. Jedinná možnost je při mrazu pod -10°C (?) kontrolovat po každém kilometru polohu měrky, alespoň prvních 15 minut jízdy. Vysunutí se projevuje i opakovaně, dokud se nerozmrazí ledový špunt. Její upevňování nedoporučuji, je to rovněž pojistka proti přetlaku v motoru. Proto jsem namontoval koncový mikrospínač na koncovku měrky a zapojil na pískátko v kabině. Jednoduché a účinné, dá se to provizotně zbastlit i v mrazu a zapojit do cigareťáku.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Příspěvekod Zdeněk » pon 5. led 2009, 21:04

U mě bude problém daleko větší. Dnes jsem vypustil olej je z něho emulze je namíchaný s vodou. Takže zítra vezu auto do servisu a bude se sundávat hlava .To mám teda radost to bude stát ranec.
Když tady vidím ty fotky to je teda síla! To aby se člověk obával každé zimy. Jak to ale natrvalo vyřešit?
Zdeněk
Návštěvník
Návštěvník

Příspěvekod robo27 » pon 5. led 2009, 23:13

Ja som este na tej mojej 1,9 tie hadice nepozeral - vonku je zima a z prace ked pridem je uz sero.... Vcera som siel po 2 tyzdnoch dovolenky do prace asi 2 hodky a normalne som dosiel, snad mi tam nic nevytieklo.... Auto parkujem vonku.

Mozno by stalo za uvahu pouzit hrubsie hadice, mozno by sa to v hrubsom priemere tak neupchavalo. Otazne je aj pouzitie nezavisleho kurenia - ci by dokazalo rozmrznut emulziu v olejovej hadici....

nakoniec nechapem preco to ale nerobi vsetkym xsaram, pripadne i inym autam. Je fakt neprijemne mat auto co je OK iba do -10....
X1 1,9D rv 1998, 170000 km - vlastním od 96tkm (05/2009), myslím taká 100vka stočená, ....
X2 1,9D break rv 2001, 135000 km - nákup 05/2013 115tkm )

-------------
Ex: X1 1,9D rv 2000, 170000 km - vlastním od 138tkm (05/2008) - žiaľ v 12/2012 skončila po mnou nezavinenej havárií na vrakovisku(
robo27
Profesionál
Profesionál

Bydliště: Kysucké Nové Mesto - Slovenská republika, Valašské Meziríči - Česká republika
Vůz: X1 1,9D DW8 rv 2000, X1 1,9D XUD rv 1998

Příspěvekod engila » pát 9. led 2009, 17:21

tak uz patrim tektez mezi lidi co jim vycakal olej dod motorovyho prostoru :x reknu vam sundavat hadice v - X stupnu pred barakem-libovka :? ale at se dostanu k jadru veci- to sitko je zapasovane v motoru ci v hadici,...nebo je mozny ze bych ho tam nemel?
Coupe, 1.8i 8v, r.v. 98 takova zelena s uza zvukem vyfuku:D ted Xsara II 1.4
engila
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Coupe, 1.8i 8v, r.v. 98 takova zelena s uza zvukem vyfuku:D -minulost... ted Xsara II 1.4

Příspěvekod rosta » pát 9. led 2009, 18:15

Já tam to sítko nemám,jestli je někde v motoru to nevím,ale na těch nátrubkách a ani v hadicích sem ho nenašel.
Já ted vždycky když přijedu do práce nebo domu,prostě po každý cestě tak otevřu kapotu a vyndám víčko od nalévacího hrdla pro olej a počkám až vychladne olej asi 1-2 hodinky a pak tam to víčko našroubuju zpátky a musím říct,že to pomáhá,protože se mi už šlem kolem hrdla,ale i uvnitř netvoří :D Ty páry co jdou ven se asi neusazují a nekondenzují.
Je to sice blbý pokaždý otvírat kapotu a oddělávat víčko a naopak,ale mě to pomáhá.
Dneska při -19 stupních jsem uplně bez problému nastartoval a odjel :D
Loni když mi ty hadice vyčistili a otřeli víčko tak do 2 dnu jsem měl víčko a i hrdlo zase plný šlemu.
rosta

Další

Zpět na Motor - benzín