Spojka-docela tuhá oproti jiné značce,je to normální?

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Spojka-docela tuhá oproti jiné značce,je to normální?

Příspěvekod David VTS » sob 11. dub 2009, 11:17

Xsara r.v 2000 115000km
Chci se zeptat,spojka neklouže,všechno jak má být,ale měl jsem tu čest řídit škodu fabii r.v.2004 a tam jde spojka úplně nádherně lehce a když sednu do xsary jde to oproti škodě dost ztuha,po pár km si člověk zvykne ale je to normální?
David VTS
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Citroen Xsara VTS 1,8i 16V 81KW 110HP r.v. 12/99

Re: Spojka-docela tuhá oproti jiné značce,je to normální?

Příspěvekod Berny » sob 11. dub 2009, 11:31

Jj je :D taky sem čuměl jak ve fabii šlo všechno lehce... ale Xsara mě vyhovuje víc :wink:
Obrázek
Berny
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara I

Příspěvekod mio » sob 11. dub 2009, 18:01

Občas pomůže namazat lanko a čep spojkové páky v převodovce.Na uložení čepu spojkového ložiska jsou dvě pouzdra z umělé hmoty horní které je otevřené a spodní je vidět ze spodu převodovky (jako záslepka ve spojkovém zvonu), měla by v nich být molyka nebo nějaká vazelina ale ta se časem vysuší čep orezne , zašpiní se od prachu z lamely a bez demontáže nejde promazat.Stačí shora v místě kde přechází páka (je vidět umělé pouzdro) v čep kápnout injekční stříkačkou olej , který namaže horní uložení a pomalu steče do spodního (záslepky).Je to poznat , nesmí se to přehnat aby nebyla zasr..... lamela od oleje.Ale stejně , jako ve škodovce to nebude.
mio
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: Break 1,9 TD/C4 1.6 HDI

Příspěvekod David VTS » sob 11. dub 2009, 18:45

Já akorád,protože mám 1,8 16V prostříkal WD40 těmi otvory,kde jsou ty černé plastové krytky všechno kam sem se dostal,přestalo pískat ložisko,ale jinak jsem změnu moc nepocítil.A nevíte někdo,co je ta bílá plastová krytka,takový malý kolečko nažloutlé,ve spodní části auta.
David VTS
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod mio » sob 11. dub 2009, 18:52

WD je špatně , na čep musíš hustší olej.Mimochodem v garáži mam ložisko které začalo pískat a přestalo :D :D po měsíci se celé rozpadlo bohudík jen 5 km od domova.Dovezli mě auto a ložisko bylo totálně rozpadlé tím způsobem že byla vydřená rýha v přítlačném talíři a poškozené paprsky, kuličky na dně zvonu. Přitom lamela i přitlačák byly v pohodě. Takže sranda za 4000 kč.
mio
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: Break 1,9 TD/C4 1.6 HDI

Příspěvekod David VTS » sob 11. dub 2009, 20:22

já už na to najel 8000km a zatím v pohodě,a ten čep je kde,pod vzduchovým filtrem na převodovce z vrchu?
David VTS
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Kvido » ned 12. dub 2009, 9:19

Fabie má spojku hydraulickou pokud vím,ale xsara mechanickou,já taky tohle řešil loni,promazané lanko i čepy,ale nakonec jsem vyměnil celou spojku a je klid spojka jde o mnoho lehčeji. Dal jsem to vyzkoušet kámošovi s Pažoutem a docela čuměl,jak ten pedál jde lehoučko. Spojka měla najeto cca 125 tisíc,ještě tam bylo lamely dost,ale ty pružiny byly tvrdé. Se mi dokonce ozývalo při sešlapování spojky takové podivné křupání,jakobych chtěl to lanko přetrhnout.
Hyundai i30 combi 1.4 T-GDI 2019
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Vůz: Hyundai i30 combi, 1.4 T-GDi,2019

Příspěvekod Eda » ned 12. dub 2009, 14:05

Mne ide spojka na Xsare tiež ztuha.Mali sme Fiestu a tam bola spojka hydraulická,takže šla ľahko.Vraj u Xsar je to normálne.Musíme si zvykať.Na ostatnych značkach áut ide ľahko.
Eda
Návštěvník
Návštěvník

Vůz: Xsara 1,9 D,1999

Příspěvekod Šedivka » ned 12. dub 2009, 17:32

No já měl Nissana a po přechodu na Xsaru byl rozdíl taky velkej, a nejen spojka, ale prakticky vše, brzda, plyn, volant. Ale dneska mi to ani nepříjde, akorát když člověk občas sedne do něčeho jinýho, ale rozdíl taky není až takový (Oktávka, Volvo). No a v tejdnu sem vez P 206 kombi na technickou a tam mi to přišlo ještě tužší. Akorád budu muset u Xsary něco udělat s lankem, no venku začíná být teplo, tak až bude čas..., a nebo koupím nové.
Šedivka
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: Citroën Xsara 1.4i (55kW) Break 2002

Příspěvekod satram » pon 19. říj 2009, 10:53

Moje zkusenost je podobna, spojka sla ztuha, najeto 157000 a nejaky drobny, Po rozebrani jsme zjistili, ze je uplne kaput oblozeni sjete az na nyty. Pouzita cela spojkova sada, vymena loziska. Cena strasna, ale od te doby jde spojka jako po masle. i na dvojku ve velkych rychlostech zadne vibrace a rozjizdeni jemne a neskube.
satram
Návštěvník
Návštěvník

Zpět na Motor - benzín