Houpnutí otáček při vyřazení, občasné zdechnutí motoru,...

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Houpnutí otáček při vyřazení, občasné zdechnutí motoru,...

Příspěvekod Gambrinus-standa » pát 4. zář 2009, 21:51

Zdravím všechny, .... chci se jen zeptat zda jste již někdo vyřešil problém s houpnutí otáček při vyřazení 2/neutrál, 3/neutrál, ... ? Dále občasné škubnutí motoru v tahu (jakoby přidušení)? A občasné samovolné chcípnutí motoru na volnoběh?

Pročetl jsem všechny příspěvky výše o podobných problémech, zkusil i vyměnit krokový motůrek a čidlo tlaku sání vzduchu s kolegama. Mám již také nové zapalovací kabely ke svíčkám - to pomohlo hodně (spolehlivost kabelů již byla na pokraji životnosti). ALe stále otáčky při vyřazení nejdou plynule na pevný bod, ale jakoby překývnou a vrátí se zpět výše. Když otáčky kývnou při vyřazení náhodou více .. pod 500 ot/min motor téměř chcípne. Také se mi stalo při přeřazení před kruháčem ze 3 na 2 že motor zhasnul.

Potřeboval bych někoho jakým směrem se mám ted orientovat. Diagnostika ukázala závadu na čidle tlaku sání vzduchu .. ale prý to může být cokoli a tenhle diagnostický zápis je jen nějaká odezva na jinou chybu.

:idea:
Děkuju za rady Standa
:idea:
XSARA; 1.8i; rv.1998
Gambrinus-standa
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Re: Houpnutí otáček při vyřazení, občasné zdechnutí motoru,...

Příspěvekod jenca » sob 5. zář 2009, 8:28

Ahoj-mám 1,8 osmiventil 1998 a měl jsem naprosto stejný problém-povyměňoval jsem všechno možné-nakonec to byla lambda sonda
jenca
Přispěvatel
Přispěvatel

Vůz: xsara break 1,8i 8v 1998

Příspěvekod Marek » sob 5. zář 2009, 12:28

Je fakt, že pokud lambda reaguje pomalu, diagnostika to jako chybu nepozná, ale při rychlé změně otáček a přechodu z decelerace do volnoběhu to může být problém. Dnes jsem byl ve stavebninách a po nastartování teplého motoru jsem jen popojel několik metrů do fronty, při tom jsem nevytočil motor přes 1500ot/min. Běžel tedy pořád na benzín. Po zastavení jsem zpozoroval nízké otáčky a nepravidelný chod, ručička otáčkoměru se třepala těsně pod tenkou ryskou (značí 750ot?)a motor skoro chcípal, měl jsem podezření na malé napětí (zhoršené zapalování), ale voltmetr ukazoval 14V. Přidal jsem krátce trochu plyn, těsně nad 1500ot. a pustil pedál. Motor pak běžel normálně, pořád na benzín. Chcípe Ti po vyřazení v nízkých otáčkách, kdy jedeš bez plynu a pak vyšlápneš spojku, nebo když jí vyšlápneš ve vyšších otáčkách? Co konektor od lambdy, jak jsme se na něj dívali, dokážeš ho rozpojit a spojit? Asi by to šlo lépe zdola, máš možnost zajet na rampu nebo třeba na chalupě využít nerovnost terénu, abys nemusel auto zvedat?
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Příspěvekod Gambrinus-standa » sob 5. zář 2009, 17:21

No zdá se že to chcípne i když sešlápnu spojku, nebo krátce po tom co ji zae pustím .. neb když přijíždím na kruháč tak než přeřadím na 2 tak chcípne. - je to ale občasný jev řekl bych tak 1x za 20 podobných situací, navíc ted častě ji nevyřazuji nebo si řazení rychlostí více všímám. Jinak motor již několikrát chcípnul i na táhlých rovinkách kde jsem zvyklý na pětku rozjet a pak jet 2 km bez plynu a motor delší dobu jel na neutrál. Ale jak jsem už psal je to nepříjemný když motor zhasne ve 100 km/h - takže zase změna stylu jízdy a raději sundám nohu z plynu než abych vyřazoval 5 stupeň.

PS: možnost zajet na montážní jámu mám.
XSARA; 1.8i; rv.1998
Gambrinus-standa
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Gambrinus-standa » sob 5. zář 2009, 17:25

Lambda sonda mě napadla jako první co jsem tu pročítal na fóru příspěvky ... ale technik mi řekl že je lambda jako nová, .. sice nevím jak na to přišel ale ještě se ho optám, říkal že buď lambda funguje a nebo nefunguje tahle prý funguje. Navíc mám poslední dobou nižší spotřebu, 6-7 l/100km v zimě jsem 7,5/8,5 l/km.

Dík za další rady a porady .. :ooo:
XSARA; 1.8i; rv.1998
Gambrinus-standa
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Jufk » úte 8. zář 2009, 12:07

Já měl skoro to samé. Na volnoběh otáčky lítaly a často to zdechlo. Při podřazení měl motor tendenci taky zdechnout až to došlo tak daleko, že jsem musel držet pořád motor v otáčkách aby nechcípl na křižovatce a musím říct, že to je opravdu humor při do jíždění ke světlům nebo na přednost brzdit, šlapat na spojku a držet motor v otáčkách. Jestli jste to nikdo nezkusil tak vřele doporučuju někde na parkovišti vyzkoušet brzdění levou nohou :lol: . Ta noha si totiž dělá co chce. Ale zpátky k tématu. Ty problémy my dělala lambda. Zkus třeba použít nějakou starší, ale funkční, třeba po domluvě s technikem a pak poznáš jestli ta tvoje je opravdu jak nová.
Stříbrná Break 1,4 ,X1 ,s modrou kapotou
Jufk
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara break, 1,4 benzin, r.v. 1999 ,stříbrná s modrou kapotou.

Příspěvekod massGSF » čtv 8. říj 2009, 6:52

měl sem stejný problém u mě to bylo čidlo polohy škrtící klapky...
massGSF
Návštěvník
Návštěvník

Vůz: Xsara 1.4, rv. 98

Zpět na Motor - benzín