Přehřívání motoru Xsara r.v. 98 1,8l 66kw 8ventil

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Přehřívání motoru Xsara r.v. 98 1,8l 66kw 8ventil

Příspěvekod Beda » čtv 17. zář 2009, 21:44

Omlouvám se, možná se na toto téma již tady psalo, konkrétně na téma přehřívání motoru jsem už přečet snad všechny dostupné informace. Tímto prosím o radu. Mám Xaru r.v. 98 1,8l 66kw 8ventil bez klimatizace-najeto poctivých 80tis. km a přehřívá se mi motor a to tak, že při běžné jízdě (kolem 70-90km/h) mimo město se teplota drží na 84°C, ve městě při rychlosti kolem 50km/h se teplota zvedne na 90-92°C a při 30km/h, nebo při občasném stání na křižovatkách jde teplota až asi na 100 možná na 105°C kdy sepne sahara, která to uchladí na nějakých 94°C (toto dělá i při chladném počasí kolem 16°C) a takhle to cykluje až do doby, kdy jedu víc jak 60km/h (nebo mimo město, kdy to zase začne pomalu klesat na 84°C). Na motoru jsem vyměnil termostat (měl na sobě vyraženo 83°C), čidlo teploty, teplotní čidlo (termostat) sahary-na chladiči, vyměnil jsem chladící kapalinu (naředěno na –33), systém i topení jsem odvzdušnil. Kontroloval jsem i olej, jestli tam není emulze a chladící kapalinu jestli v ní není voda – vše je v pořádku. Zajímalo by mě, jestli se tyto motory takhle chovají běžně, nebo co se s tím dá dělat. :?: Díky moc za jakoukoliv radu. :ooo: Beda
Beda
Přispěvatel
Přispěvatel

Vůz: Citroen xara 1,8i 66kw rv98

Re: Přehřívání motoru Xara r.v. 98 1,8l 66kw 8ventil

Příspěvekod Marek » čtv 17. zář 2009, 22:13

Jak jsi zjistil tak přesné hodnoty teploty (84°, 92°, 94°)? Podle ukazatele v palubce si to takhle přesně netroufám odečíst, ale v podstatě se mi motor chová podobně. Čím pomaleji jedu, tím vyšší teplota. Nikdy se ale nepřiblíží těsně k červenému poli.
Když jsem v neděli vyndal kondenzátor klimatizace, nestačíl jsem se divit. Kondenzátor klimy je tenký chladič umístěný před chladičem vody. Po jeho demontáži jsem zjistil, že cca 1/3 aktivní plochy vodního chladiče je zalepená prachem (hlínou) a hmyzem, prakticky byly průchozí jen oblasti pod saharami. Jsem zvědavý, jak se vyčištění projeví.
Kondenzátor tam nemáš, ale přes masku a nárazník na chladič moc nemůžeš. Pokud bys měl možnost ho opatrně prostříkat tlakovou vodou (nebo vzduchem) ze strany od motoru, aby bordel vylétl ven, třeba by to pomohlo.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Re: Přehřívání motoru Xara r.v. 98 1,8l 66kw 8ventil

Příspěvekod Beda » čtv 17. zář 2009, 22:50

Marku dík za odpověď. :ooo: Teplotu vody jsem samozřejmě nezměřil přesně, ale dlouhodobě to pozoruju a tak jsem si troufnul to odhadnout podle teploměru na palubce i když vím, že asi nebude extra přesný, dokonce jsem to kdysi dávno měřil půjčeným digitálním teploměrem přímo na motoru a vím, že teplota zhruba odpovídala teploměru na palubce. Jak píšeš mě se taky teplota těsně nepřiblíží k červenému, ale vážně mě to štve, protože takhle by se to chovat asi nemělo. Ještě chvíli počkám, třeba někdo napíše další poznatek. Hned zítra mrknu na chladič jestli není zanešený v těch spárách, myslím, ale že je čistej. Dej vědět jak jsi dopadl ty s přehříváním, jestli ti to vyčištění pomohlo. :?: Beda
Beda
Přispěvatel
Přispěvatel

Re: Přehřívání motoru Xsara r.v. 98 1,8l 66kw 8ventil

Příspěvekod rosta » pát 18. zář 2009, 14:00

Mě se hřeje stejně jako vám a ze začátku mě to dosti děsilo,protože hned při první vyjíždce mi teploměr nebezpečně stoupal k červenému poli.Bylo léto a venkovní teplota byla přes 30° a v první chvíli sem nevěděl co mám dělat,jestli věřit teploměru a zastavit nebo tomu,že to sahary uchladí a jet dál.Hned po vyjetí z města a zařazení 4-5ky teplota klesla a vše bylo ok.Kontroloval sem vodu,olej,jestli vubec spínají sahary atd.a všechno je v pořádku.I servis sem navštívil a nenašli nic.Takhle jezdím už 3 roky a bez jakéhokoliv problému.Už sem si zvykl na to,že tyhle motory mají prostě mouchy a pokud běží sahary tak se nemuže nic stát,protože to prostě uchladí.Větší starost mi spíš dělá v zimě kdy mi vystříká olej měrkou do motorového prostoru :cry: ,ale ted už tomu snad předejdu :D
rosta

Příspěvekod Beda » sob 19. zář 2009, 9:54

Takže, (jestli nevadí budu tykat) ty myslíš že u těchto motorů 1,8i 66kw rv98 je to běžná záležitost? Já totiž jezdím už roky ve služebních fabiich a tohle vůbec neznám, tam teplota po zahřátí motoru vyleze na 90 a odtud se ani při největších vedrech nehne a abych řekl pravdu nikdy jsem si nevšiml, že by se spustila sahara, asi mají celej systém líp navrženej. Co se týče toho oleje v motorovém prostoru, tak s tím nemám zkušenost, to se mě zatím nestalo, ale možná by stačila nejaká těsnější ucpávka, nebo nová měrka s novou gumičkou. :mudr: Nicméně nechápu, proč se ti to stává jen v zimě.
Beda
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod Rope » sob 19. zář 2009, 10:49

Může za to hadice, která slouží k odvětrání klikové skříně, mají takový patvar a emulze, která vzniká kondenzací vody v zúženém místě zamrzne, proto přetlak vzduchu neodchází do sání, ale pomáhá si přes měrku, kterou povysune a pak zaneřádí olej motor. Je tady o tom popsáno dost, zkusím to najít a přihodit.
Když jsem měl takový motor jako ty, tak jsem před zimou hadici vytáhl, pročistil a nikdy mi měrka nepovylezla, měl jsem tyhle motory tři zimy.
http://www.xsara.cz/forums/viewtopic.ph ... je&start=0
Xsara picasso 1,6/80Kw, 3/2007, exclusive, panoramatická střecha, couvací senzory, barva červená lucifer, ledková denní světla a více info TU už bohužel Ex
XSARA II
Baffy 0
Viteon 0
Kleki 0
Rope
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: X picasso, 1,6 benzín

Příspěvekod rosta » sob 19. zář 2009, 11:40

viewtopic.php?f=7&t=4868&start=15
Tady je toho o tomhle problému napsáno dost.

Já si myslím,že to tak prostě má být.Škodovka to má asi vyřešený líp :D
rosta

Příspěvekod Marek » sob 19. zář 2009, 21:19

Bedo, tenhle motor jezdil už v P405, ale s větším výkonem. Kvůli zpřísňování emisí ho museli "přidusit" a změnit jeho teplotní režim - pracovní teplota šla nahoru. Ale termostat to nevyřeší, problém je v řídící jednotce.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Příspěvekod Dutch » sob 19. zář 2009, 23:36

Já mám ten samý problém a ještě navíc to, že pokud dojedu s teplym autem, teplota přes 90°C, nechám chvíli stát, tak mi pravidelně vylétne něco vody ven. System tlakuje, zkusím vyměnit termostat /ale moc tomu nevěřím, že by měl na tohle vliv/, ještě je tu podezření na těsnění pod hlavou :-(
Xsara Break r.v.98 1.8i Automat :-) - bejvávalo, teď C5
Dutch
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod Kvido » ned 20. zář 2009, 6:17

jak tu bylo napsáno je to opravdu bolest to přehřívání ijá se snažil udělat vše proto aby tomu nedocházelo a nakonec jsem byl i úspěšný,dokud mi v Citroenu neudělali propalch chladícího systému a dali nemrznoucí směs. Chvíli to fungovalo parádně a ani ve vedrech se mi teplota nedostala nad 90°C.
budu to muset snimi opět probrat zda tam něco nezměnili,protože už při cca 100°C se pouští sahara a rožně se STOP při cca 105°c mi to žačne i řvát ať zastavím,stačí ale sundat nohu z plynu a nechat motor na volnoběh a pár vteřin počkat než to sahary srazí na 90°C,ale i při zastavení a stání na místěs vypnutým motorem,pokud teplota motoru překročí 90°C spouští se sahary a jedou tak dlouho dokud teplota nespadne na 90°C. Což si myslím,že by to takto mělo být,aspoň i u jiných aut to takto normálně funguje,takže tohle mi nikterak nevadí. Mám vyměněný termostat,pumpu,čidla a vše vymyto wapkou.
Loni jsem na léto dal čistou destilovanou vodu a nebyl jediný problém s chlazením,sem tam to povylezlo výš,ale žádné drama. letos mi namíchali v Citroenu směs na -40°C,zředil jsem to na cca 28°C,ale moc to nepomohlo. Prozatím to řeším tak,že ve vedrech pouštím klimu a motor ani ve špičce a vedrech se nepřehřívá,ale už jsem zkoušel varintu v létě topit,ale to opravdu jen v nouzi. Momentálně se blíží zima,tak to odzkouším přes zimu co se stím děje,včera ráno do práce bylo 7°C a motor ani při stání nepřesahoval 90°C,takže si říkám,že to léto těm motorům příliš nesvědčí a příští rok dávám svou variantu čisté destilky,ta se mi zatím osvědčila,jen ji asi vypustím a nebudu jí pít přes hadičku jak se mi letos povedlo,je to hnus nezkoušejte to :?
Hyundai i30 combi 1.4 T-GDI 2019
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Vůz: Hyundai i30 combi, 1.4 T-GDi,2019

Příspěvekod konqui » ned 20. zář 2009, 9:58

Na mé 1.8 8V teplota málokdy přesáhne 90° většinou malinko při stání v koloně ale pak se hned pustí sahary a teplota zase klesne. Přes 100° jsem se nedostal nikdy.
konqui
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: C5 X7 2.0HDi 120Kw Exclusive

Příspěvekod Beda » ned 20. zář 2009, 10:34

Pánové děkuji za příspěvky k přehřívání xary 1,8i 66kw, stále nevím jak to vyřešit :( , je vidět, že jste zkoušeli vše možné. Myslíte, že je to neřešitelnej problém a že je to opravdu konstrukcí celého motoru a jeho chladícího systému? Co s tím :?:
Beda
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod Beda » ned 20. zář 2009, 10:48

Kongui, co ty máš přesně za typ xary kolik má najeto a jak dlouho ji máš? Já mám jak už jsem psal na začátku 1,8i, 66kw, rv98, bez klimatizace, bez lpg a mám ji necelé 2 roky najeto má poctivých 80 tis. km a necelé 2 roky bojuji s přehříváním a tak v dnešní době jsem téměř přesvědčen, že je to běžná záležitost(možná konstrukční chyba), ale stále doufám, že existuje řešení.
Beda
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod konqui » ned 20. zář 2009, 11:00

Mám r.v. 1998, s klimatizací, najeto 156 000 (snad poctivých, nevím, dotažená z německa, přžedchozí majitel celkem slušný člověk, zatím vypadá že tolik má, je v dobrém stavu) a mám ji 2 měsíce :-) nikdy se mi za tu dobu nepřehřála...

EDIT:
jinak typ je to N1LFX
konqui
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: C5 X7 2.0HDi 120Kw Exclusive

Příspěvekod rosta » ned 20. zář 2009, 11:28

Zajímalo by mě kde bereš tu jistotu,že auto starý 11 let má najeto poctivých 80000 km?Protože i serviska se dá sfalšovat :D Samo,že to nemyslím ve zlým :D
Prostě pokud fungují sahary tak bych to neřešil,protože zbytečně povyměnuješ spoustu dílu za několik tisíc a stejně tento problém nevyřešíš a akorát dáš nějakýmu servisu dobře vydělat,pokud si to ovšem nepovyměnuješ sám.Já tam mám kapalinu na -40°,ale nechce se mi jí na léto vypouštět a lít tam destilku.Podle mě neexistuje řešení a je to tak jak napsal Marek o něco výš.
rosta

Další

Zpět na Motor - benzín