Spínání sahary

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Spínání sahary

Příspěvekod Kvido » úte 2. čer 2009, 16:16

Nechal jsem před zimou udělat proplach chladícího systému a dal origo náplň vše děláno v Citroenu. Ale teď jak se oteplilo,tak se mi motor nepřehřívá,ale ba naopak,za jízdy se drží 80°C a při stání vyleze jen lehce ke 100°C,ale když zastavím a vypnu motor sahary běží i 5 minut než klesne teplota na 90°C,což mi kdysi nedělalo ani při 115°C a když nechám zaplý klíček bez spuštěného motoru sahary jedou na plný výkon,ale jen krátce a pak chladí normálně tedy menší rychlostí.
Občas mám strach ,aby mi ty vrtule nevycucaly baterku.
Tedy ikdyž je teplota motoru na budíku odhadem 93°C tak se sahary po vypnutí motoru rozjedou na docela dost dlouho.Ale když stojím v parnu ,koloně a popojíždím a vyleze teplota už fakt vysoko na budíku je 110°C tak se rozsvítí STOP a už mi to i 2x pípalo a když se dostane na 100-105°C tak zhasne,to mi taky nikdy nedělalo.A o nějaké úpravě v Citroenu nevím.
Ono je blbé že čidla jsou na bloku motoru spíš u termostatu ,který je u bloku motoru a když nejede vodní čerpadlo tak se tam voda dost pozdě ochladí,kdyby byly čidla na chladičí tak asi tak dlouho neběží.
Nejsem si jist ,zda to mám považovat za problém,je to motor 1.8 16V s klimou.
Díky za rady či poznatky,možná bych to odstranil sám,ať to pořád nevozím do Citroënu nebo zbytečně neplaším a problém jsem měl tehdy a teď to je správně :|
Hyundai i30 combi 1.4 T-GDI 2019
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Vůz: Hyundai i30 combi, 1.4 T-GDi,2019

Re: Spínání sahary

Příspěvekod frgy » úte 2. čer 2009, 21:30

Zdravím Tě Kvido, prosím Tě já jsem tedy proplach motoru nedělal, problém v létě má stejný jako ty motor též. Loni jsem se taky dotazoval zkušenějších a dostalo se mi odpovědi, že mám být v klidu, že to není nic závažného. :)

99 1.8i 66kW červená metal. dovoz F Xsarácké podložky pod SPZ
frgy
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara 1.8i 1999, Škoda Fabia combi 1.4i 16V

Příspěvekod Verdom » pát 12. čer 2009, 8:00

Loni jsem po výměně těsnění vyměnil i kapalinu v chladícím okruhu a změnili se teploty také. Dříve jsem nedosáhl 95 ani v červenci a po výměně naprosto běžně. Sahary jely když bylo kolem 25st. po vypnutí motoru už po 10 km jízdy. Ono totiž složení kapaliny a typ kapaliny s ohledem na obsah ethylenglykolu a podobných složek má při různých teplotách a tlacích různou schopnost sdílet a odvádět teplotu. Trochu jsem to zredukoval naředěním destilkou pro zámrz na -20. Bylo tam do -40 což je asi zbytečné. Chová se to líp a nespíná tak často. Ale k ideálu ještě dost chybí. Jinak čidla myslim že pasujou z Favorita. Stojí o dost míň a fachaj stejně. U xantie jsem je tchánovi dával ale u xsary si nejsem uplně jistej. Jinak ta destilka je lepší než z vodovodu. Neobsahuje minerály a minerální soli, které nejsou nic moc. Někdo mi radil dělat proplach systému calgonitem. Že prý to funguje. Ale to nevím jestli to je to ono. A ani nevím čím to dělají v servise.
.Obrázek
Verdom
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: Xsara I 1.4 break, Peugeot 308SW Vti

Příspěvekod Kvido » sob 20. úno 2010, 8:14

Problém je vyřešen. Děkuji Berrymu za to ,že jsem mu mohl kuchnout jeho Xsaru ,která v zimě nejezdí :wink:
Ukázalo se ,že za vším stojí pitomě čidlo ,které dává informaci o teplotě vody pro řídící jednotku sahar ,teď už Vše funguje správně a nehučí mi sahary i v zimě a motor mě nestraší STOPkou ani pípáním že mám zastavit.
Hyundai i30 combi 1.4 T-GDI 2019
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Vůz: Hyundai i30 combi, 1.4 T-GDi,2019

Zpět na Motor - benzín