lenivý motor.

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

lenivý motor.

Příspěvekod zino » stř 17. bře 2010, 17:48

Zdravím všetkých.

Na úvod sa chcem všetkým poďakovať, ktorý prispievajú do tohoto fóra svojimi radami mal som tu česť odtiaľto už čerpať rady tak vrelé díky.

Mám problém so svojou Xsarou 2 je to 1.9 D r.v. 2001 51kw 1868cm. naj. 196000km

K problému pri zošliapnutí plynového pedálu hlavne na rovine pred stúpaním sa neberie do otáčok ale lenivo naberá rýchlosť a okolo 3000 zostane ako keby viac nevládala a pri uberaní plynu sa javí ako keby som začal pridávať.

Prečítal som si tu už veľa názorov o váhe vzduchu ako ju vyčistiť o ERG ventile, ktorý mi dnes zas... čerpadlo netesní spoj a taktiež o snímači tlaku na čerpadle mám dojem že všetky tieto veci sú aj na mojom motore.Rád by som poprosil o radu na čo sa zamerať čerpadlo Lukas je po repase a bolo na stolici to pomohlo aspoň trocha sa to zlepšilo.Prikladám foto či som správne pochopil čo je váha vzduchu ERG ventil a snímač tlaku paliva.

vaha vzduchu.jpg

čidlo tlaku.jpg

ERG.jpg

Stačí na zablokovanie ERG ventilu stačí zaslepiť hadičku na podlaku je to jedno ktorú? a čo s elekt. konektorom ktorý je na ňom zospodu.

Som tak trocha zúfalý keď sa musím aj do menších kopcov vliecť za kamionmi, mám strach že začnem prebiehať stupím na plynový pedal a budem potrebovať niekoho zo zadu aby ma potlačil :-(

Ďakujem za radu vopred.
zino
Návštěvník
Návštěvník

Vůz: xsara 1.9D 2001

Re: lenivý motor.

Příspěvekod mio » čtv 18. bře 2010, 10:27

Podle toho co jsi popsal bych řekl že to bude váha. Nebo seklá klapka EGR v sání (jestli v tomhle motoru vůbec je), to znamená že tam nejde "čistý vzduch " jen ten z výfuku .Hulí ,když máš plný plyn a snažíš se zrychlovat ?
mio
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: Break 1,9 TD/C4 1.6 HDI

Příspěvekod robo27 » čtv 18. bře 2010, 21:49

Ten "fenomén" že pri ubraní plynu akoby auto jemne viac priadlo robí aj mne, robil mi to aj predošlý renault diesel tak to beriem ako vlastnosť starých dieslov. Veď ktorý znich je v perfektnej kondícií....

Obiehať na 1,9D je zábavka, tie motory - teda aspoň tie moje moc nezrýchľujú, ale zase keď už idem cca 100 tak aj do kopca to celkom drží.... Dmov z práce chodím cez horský prechod - Horná Bečva - Makov. Tesne pod kopcom sa zastavím pri prameni a potom do toho kopčeka sa rozbieham. Chodím sám + nákup atď. No a do toho kopčeka tak 100 až 110 viac mi to nedá, ale zase drží až na vrchol, kým sa už musí podradiť kôli zákrutám.

Skús si možno zmerať zrýchlenie z 0 na 100 a porovnaj s tabuľkami - myslím že 1,9D má mať cca 16 sekúnd?

Zase je fakt že X2 pri 1,9D má úž váhu vzduchu a aj lucas elektronické čerpadlo. Ja tam váhu nemám a čerpadlo je staršieho typu - bosch. Na odpojenie EGR si myslím stačí odpojiť napájanie, hadička sa zaslepovať nemusí. Ja som to tak na X1 spravil.
X1 1,9D rv 1998, 170000 km - vlastním od 96tkm (05/2009), myslím taká 100vka stočená, ....
X2 1,9D break rv 2001, 135000 km - nákup 05/2013 115tkm )

-------------
Ex: X1 1,9D rv 2000, 170000 km - vlastním od 138tkm (05/2008) - žiaľ v 12/2012 skončila po mnou nezavinenej havárií na vrakovisku(
robo27
Profesionál
Profesionál

Bydliště: Kysucké Nové Mesto - Slovenská republika, Valašské Meziríči - Česká republika
Vůz: X1 1,9D DW8 rv 2000, X1 1,9D XUD rv 1998

Příspěvekod zino » čtv 18. bře 2010, 23:27

Zdravím.

Tak som sa odhodlal pustiť sa do odpojenia ventilu a zistil som že je už vlastne zaslepený nie sice tak ako som to videl tu ale pozriem to cez víkend skúsim odpojiť ešte ten konektor.Mám Xsaru vlastne len 3 mesiace je to môj prvý diesel zatiaľ som jazdil len na benzínoch.
Jazdím denne 260 km do práce tak som ju včera a dnes skúsil trocha prehnať a zdá sa že pomohlo,keď som ju ponaháňal je to lepšie dostanem ju už pri rozbiehaní medzi 3-4 aj na 3750ot. ale mám pocit ako keby studená šla lepšie a po zohriatí už to neni ono ani do otáčok tak nejde.
Či hulí? hej ale nie je to až také hrozné videl som už aj horšie.

Rád by som vedieť či sa dá nejako zistiť že odišla tá váha?
Mám na mysli napr. keď odpojím konektor mám čakať nejakú zmenu?Bol som v citroene a nie je to lacná zaležitosť (168eur).A keď som Xsaru kupil tak mi mechanik povedal že na tomto type s týmto motor diagnostika tak max. erbeg ale žiadne nastavovanie alebo také dačo.

Fenomen noo je to zaujímave ale to hlucho pri zošliapnutí desí je pravda v 3000 na 5 na dialnici už hlucho neni potom sa berie.

Tak Vám díky za rady a po víkende sa ozvem keď pozriem.

A 16s? noo veď uvidíme.
zino
Návštěvník
Návštěvník

Otáčky na 1.9 D

Příspěvekod xsaraplus » pát 19. bře 2010, 3:21

Ahoj mám Xsárku 1999 s tímto motorem, tudíž ještě mechanické čerpadlo a bez váhy vzduchu. Snad Ti napomůže pár mých postřehů, rád nějak pomohu:

Po nastartování motor dělá vcelku bordel, ale po rozjezdu se dost zklidní a po zahřátí už je to běžná naftová symfonie. Táhne okamžitě už za studena, ZA TEPLA JE CHOD SKORO SAMETOVÝ, stačí mít správné otáčky a auto vystřeluje s razancí, že občas věřím, že tam nějaké malé turbo je. Zásadně jezdím při zátěži - do kopce, po rovince se studeným motorem podle otáčkoměru alespon 1 800 ot./min. Pokud už to pouštím z kopečky, nebo dojíždím, nevadí 1 500 ot./min, ale to je opravdu minimum!!! Podtáčet to nemá smysl, věř mi, šlapeš pak víc na plyn.

Na dálnici jsem objevil Ameriku, když jsem zjistil, že šetrná jízda 90 km/h v takových 1 800 ot./min. znamená přibližně stejnou spotřebu, jako když točím 2 300 ot./min. a jedu 110 km/h. To jsou přesně otáčky, které můj motor miluje. Pokud se rozhodnu vyhnat pavouky z výfuku, reakce na plyn v těchto otáčkách je bravurní, auto se sápe do 3 500 ot./min., sice Tě nezatlačí do sedačky, ale odpich je cítit. V 3 500 ot./min. končím, zrychlení na 3 800 ot./min probíhá již méně ochotně a přes 4 000 ot./min již dosti neochotně :D Ale je dobře to občas pořádně projet.

Na závěr Ti poradím dvě věci, které do paliva dávej: Pro-long http://www.pro-long.cz/ a pak nějakou přísadu, kterou zvýšíš mazivost nafty kvůli vstřikovacímu čerpadlu, aby se ti nepřidíralo. Doporučuji kvalitnější dvoutaktní olej Mogul TS nebo TSF, případně slovenský Madit, a to přibližně 1 - 2 Deci na jednu nádrž. Fakt tím nic nezkazíš a čerpadlo se ti poděkuje delší službou. Hlavně nelej normálnín olej, protože by ti zkarbonoval předkomůrky a žhavičky a nedávej toho víc :D čekám melu, kdo se mi ozve na moje rady :)
Citroën Xsara Coupé 1.9 D 51 kW ročník 1999
xsaraplus
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara 1.9 D

Re: Otáčky na 1.9 D

Příspěvekod marjon » pát 19. bře 2010, 6:55

!!! stačí odpovědět
mam tiez 1,9D 51 kW nabehanych 172000 km,auto mam od 60000km a divim sa ze tebe toci pri 110km/h 2300 ot./min.......ja jazdim po dialnici v okoli 3000 ot./min a na tachaci mam 115-120 km/hod. a to mi kamarati povedali ,ked sme sli viacerymi autami za sebou ,ze realna rychlost je este o nieco mensia,tak okolo 110 km/hod.takze ten rozdiel 700 ot./min ma desi.......spotreba mi vychadza tak okolo 5,5 l.na plnu nadrz-po hrdlo najazdim 900-1100 km,po dialnici. v beznej premavke je to urcite menej a spotreba je niekde okolo 6l.nikdy som to nejako presne nepocital. za tu dobu co auto mam,som po motorickej stranke spokojny,samozrejme ze motor je lenivsi a pri predbiehani si treba davat pozor,ale akonahle sa na dialnici rozbehne na tych spomynanych 115-120 km/hod,ide ako hodinky a problem mu urobia len stupania.....EGR ventil som odpojil zaslepenim hadicky ktora k nemu viedla,doteraz som mal problem len s teplotnym cidlom/vymena/,klinovym remenom /vymena kladiek/ a zle startovanie za studena/nastavenie vole ventilu jedneho zo sacich /,olej som daval niekedy Castrol ,teraz Total Quartz 9000 5W 40,bez dolievania na 15000km.
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Citroen Xsara Break 2,O HDi 80kW

Příspěvekod mio » pát 19. bře 2010, 8:49

To xsaraplus: žádnou melu nečekej ,plně s tebou souhlasím ,každý čerpadlář ti v dnešní době řekne že nafta stojí za h... .Jak mazací schopností tak kvalitou (cetan).Sám do nafty samozřejmě taky přidávám občas olej z důvodu zlepšení mazivosti (tfs), bezaromatik (zvýšení cetan. čísla) a samozřejmě aditiv VIF.Taky mám obyč 1.9 D v 306 a ještě 47 kw (odpoj. EGR, naj 200 000 km), auto jede krásně i po statru a v mrazech běží jak panna.Spotřeba 5 ltr. většinou město,při akceleraci vůbec nezahulí víc mě hulí TD.Je pravda že po přesáhnutí 110 km/h je hlučnější ale je to auto na dopravu do zaměstnání a na stavbu tak kam spěchat.
mio
Xsamarád
Xsamarád

Příspěvekod xsaraplus » pát 19. bře 2010, 15:44

marjon: rozdíly v otáčkách snad vysvětlí to, že jsem si domontoval otáčkoměr dodatečně z 1.9 TD, možná to neměří úplně přesně, ale orientačně mi to moc pomohlo, jezdím hodně podle otáčkoměru a ne podle zvuku motoru, protože jsem si do auta zastavěl Alpine s výkonem 800 W, takže motor v podstatě ani neslyším :D Ty máš originální otáčkoměru z 1.9 D? Já tam měl hodiny, na to se nedalo koukat za jízdy :-)

mio: miluju tenhle motor, moje první setkání s ním v Berlingu 1.9 D mi ho znechutilo, bylo to líné, jelo to 140 km/h a já jsem v té době rád spěchal, ale pro Xsárku jsem se rozhodl jako volbu rozumem a fakt mohu říct, že mu dávám dobrou naftu, dobrý olej - originál Total Quartz 10 W-40 skvělá cena je na www.topoleje.cz no a o víc se u něho nestarám, samozřejmě dostal ještě rozvody, ale při té spotřebě se zaplatí :D
Citroën Xsara Coupé 1.9 D 51 kW ročník 1999
xsaraplus
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara 1.9 D

Příspěvekod zino » sob 20. bře 2010, 10:08

Zdravím.

Neviem či momentalne má čas niekto sedieť na nete je sobota a to je všade robota.
Tak som sa pustil do toho čistenia a myslím že som narazil asi na menší problem s hadicami.
Ako som písal vyššie ERG ma zaslepené na kratkej hadičke od podtlaku k samotnemu ventilu.
Ale podla obrazka myslím že je to na 3 strane ide podltak z vakuovky (neviem či je to odborný názov) priamo na filter kde som to na orazku označil žltou šipkou.
Ja mám tuto hadicu zapojenu na podtlak klapky čo červená šipka.
Podla mňa ak pumpa vyraba podtlak tak tato klapka čím je vyšší vykon tým sa viac zaviera a neni potom prísun vzduchu.Ak sa mylím opravte ma...
Myslím si že to mám zle zapojené a podla mňa by to malo by to ísť z vakuovky cez T-ečko na (obrazku modrá šipka) do podtlaku s konektorom žltá šipka a dalej hadica zaslepena na pripojení.
Z T-čka (modrá šipka) na neviem to nazvať je to na fotke ma to zospodu konektor ... na ovladanie klapky vzduchu ( červená šipka) ... na jednom zo vstupov je biela bodka predpokladam že asi označenie vstupu ale výstupu podtlaku.

Asi píšem dosť zložito ale skúsim to zhrnúť.
Žlta cesta vakuovka Tečko na filtry žltý vstup.
Červená z vakuovka tečko na bazmek s konektorom kde neviem ktorý je vstup z vakouvky na červený na filtry.
Podla mňa by to malo byť takto.

Snaď sa dakto ozve aby som to mohol dať dohromady.

Dík.
podtlak.jpg
podtlak.jpg (49.53 KiB) Zobrazeno 13789 krát
filter.jpg
filter.jpg (43.77 KiB) Zobrazeno 13789 krát
zino
Návštěvník
Návštěvník

Příspěvekod mio » sob 20. bře 2010, 11:15

Koukal jsem na Berlingo stejný motor ,stejný rok a zapojené je to stejně jako horní foto , akorát za tím "válečkem" (červená,bílá šipka) je ještě jeden komponent hned před válečkem nad relátkem ,do kterého vede hadička s podtlaku a pak až do válečku.Mám to vyfocené ale nefunguje mě net.
mio
Xsamarád
Xsamarád

Příspěvekod zino » sob 20. bře 2010, 14:00

Zdravím mio !

Takže vlastne som to mal zle zapojené a má to byť tak ako som si myslel a nakreslil som šipky?
Je s toho bazmeku podtlakom napajaná klapka vzduchu obr.2 červená šipka?
zino
Návštěvník
Návštěvník

Příspěvekod zino » pon 22. bře 2010, 14:36

Zdravím :-)

Chcem sa poďakovať za rady zdá sa že je problém vyriešený a môj citroník si dnes ráno do práce vyhrával ódu na radosť. :driv:
Uvidíme či mu pomôžu rady ohladom paliva a oleja.
Inak len tak medzi nami 15W 40 Castol Magnatec je dobrý olej pre Xsaru ... Viem že švagor má Mareu a tej vyhovuje len orginal čo odporúča Fiat Seleniu?
Snaď ešte v tom keby ste mi poradili.

Díky :D
zino
Návštěvník
Návštěvník

Příspěvekod viteon » pon 22. bře 2010, 16:41

medzi nami :D oleje se tu probírají pořád dokola, kašli na Mareu, dávej to co dáváš, zbytečně to nestřídej a nešpekuluj.
viteon
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: (A-C4 1,6ka) + (V-C-HR 1,2ka)

Příspěvekod mio » sob 27. bře 2010, 19:04

Tady je slibované foto podtlaku.
Přílohy
20032010212.jpg
20032010212.jpg (125.26 KiB) Zobrazeno 13603 krát
mio
Xsamarád