Motor vynechává

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Motor vynechává

Příspěvekod Stančík » sob 10. led 2009, 21:11

V posledných dvoch dnoch mi začala Xsara vynechávať.Myslel som si,ze mám vodu v benzíne,kúpil Velfobin a nič. Po kilometri skapalo definitívne.Dalo sa naštartovať, motor ale odmietal ísť do otáčok...šiel len na voľnobeh,ak som veľmi pomaly na mieste pridával plyn,tak pri cca 2000 zdochol.Vyčistil som sviečky-sú nové( boli čierne,čo je pochopitelné vzhľadom na časté štartovanie a voľnobehu).Palivový filter-nový.Používam benzín V-power,tým to nebude,lebo som dolial a znova nastartoval-nič sa nezmenilo.Je pravda že posledné 2 týždne som chodil len dopráce a spať,čo je cca spolu 16km.Mohla zblbnúť lambda sonda?alebo riadiaca jednotka?Vizuálne nič nevidím.Do áut nie som nováčik.Nechcem hned utekať do Citroen servisu...nemá najlepšiu povesť. Díky.
Xsara1,rv99,1,8i,benzín,coupe,bez klimy
Stančík
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: X1,1999,1,8i,benzín,66kW,čierne coupe,bez klimy

Re: Kde je chyba

Příspěvekod Marek » ned 11. led 2009, 0:31

Velfobin nepoužívej, škodí katalyzátoru. Bezoolovnaté benziny obsahují podobnou neškodnou přísadu.
Bohužel autorizované Citroen servisy nebývají vždy nejlepší, poptej se po dobrém servisu, který dělá francouzská auta, nejlépe Peugeoty (je jich přece jen víc), motory jsou stejné. Možností je víc, - ucpaný výfuk/katalyzátor, závada zapalování jinde než na svíčkách, vadné nějaké čidlo... - ale pokud se v autech nevyznáš a nemáš potřebné vybavení, těžko něco zmůžeš. Jedině pokud máš prostornou teplou garáž nejlépe s montážní jámou, můžeš zkusit vyndat výfuk a katalyzátor (kat nevím jak, výfuk jde dobře, ale jestli je zrezlý, budeš mít problémy se spojkami trubek), vyklepat kat a zkontrolovat průchodnost výfuku. Pokud vládneš multimetrem, zkontroluj zapalovací kabely ke svíčkám. Odpor v řádu kiloohmů, úměrný délce, vadný poznáš porovnáním. Apropó, jsou ty nové svíčky opravdu dobré? Zkontroluj nebo napiš jejich typ, přehmaty se stávají. Hodnoty odporu čidel teploty se také dají najít na fóru zde nebo na citroeny.cz.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Příspěvekod Stančík » úte 13. led 2009, 20:58

Zatial som skúsil dať auto do teplej garáže cez noc. Ráno v poho naštartovalo,aj som ho trochu prehnal.Nechal som ho do večera na mraze a potom som mal pocit že sa bude situácia opakovať.Tak mi prišlo na rozum,či nemože byť chyba aj v tých gumových hadičkách o ktorých sa tu už viackrát písalo....ich upchatie sposobilo vystrieknutie oleja cez mierku.Nechce sa mi veriť,že posledný diel výfuku môže byt tak zaplnený kondenzovanou vodou. Sviečky sú naozaj nové Brisk platinum.
Stančík
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Marek » stř 14. led 2009, 20:56

Ucpávající se gumové hadice způsobí vystříkání oleje na motor, to není Tvůj případ. Výfuk se neucpává vlivem zmrzlé vody, ale tím, že uvnitř zkoroduje a kousky materiálu se dostanou tam, kam nemají. Anebo se ucpe katalyzátor tím, že se začne "drolit" vnitřek.
Po ranním startu a ohřátí se vytáčel dobře? Já parkuji venku a v těchto mrazech se motor při přejezdu města tak tak ohřeje, mám dojem, že olej se ani nestačí ohřát na provozní teplotu a tak využívám jen sílu tohoto motoru a moc ho netočím (navíc to často klouže).
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Příspěvekod bajo008 » čtv 15. led 2009, 0:05

Skus vymeniť vzduchový filter Alebo ho skus naštartovať zimný motor ale bez vzduchového filtra ak to bude stále dusiť tak problém bude ozaj v tom katalyzátore. Z mojej skúsenosti aspoň u WW keď odíde lambda tak sa to chova tak že zo začiatku motor začne trhať kým úplne neodíde.
bajo008
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara 1.9TD Nafta 1998

Příspěvekod Stančík » čtv 15. led 2009, 8:58

Tak dnes som išiel do práce,naštartoval som a zatial som škrabal okno.lentak tak som došiel do roboty.Do vyšších otáčok nechcel ísť len tak na volnobeh.Vzduchový filter je nový cca 1000km.Len nerozumiem ked bol na noc v garáži,tak sa problem neobjavil.Ak je kat.dobrý malo by to byť jedno "studený či teplý.Mám skúsiť odpojiť Lambdu sondu? Inak dnes rozoberem výfuk a uvidím.Pozn.Ked som zaparkoval, tak sa sa mi dal motor vytočiť na mieste do cca 5500ot-a bol už zohriaty na prevádzkovú teplotu.
Stančík
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Stančík » čtv 15. led 2009, 9:20

Ešte mi napadlo či nemohol nejako zreagovať nevhodne velfobin a upcháva palivový čistič.Predtým som tam nalial trochu denaturovaného liehu.S velfobinom som mal doteraz len dobré skúsenosti v predchádzajúcich autách. Ak to robí velfobin tak musím vypustiť celú nádrž je tam cca 35l.
Stančík
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Marek » sob 17. led 2009, 21:20

S tím "zamrzáním" paliva mi napadá, že bys mohl mít vodu v palivovém filtru. Ale víc neporadím, protože i když mám najeto víc, než je na jeho výměnu, neměnil jsem ho, protože jezdím na plyn a benzín jím protéká jen krátce po startu. Podrobnosti o výměně jistě najdeš na fóru.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Re: Kde je chyba- vyriešené

Příspěvekod Stančík » čtv 29. led 2009, 21:56

Tak po dlhšom trápení sa našla chyba. Vadné čidlo váhy vzduchu a hlavne snímač polohy škrtiacej klapky. A som ľahší o 5000 Sk
Stančík
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Zpět na Motor - benzín