Nejde radit 1ka

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Nejde radit 1ka

Příspěvekod Theor » úte 28. dub 2009, 19:42

Ahoj tak dnes se mi stala luxusni zavada jedu po meste a dvakrat me zustala viset spojka v poloze jako by byla seslapnuta a nechtela se vratit tak sem ji pomohl a stal sem na semaforu a seslapnu ji a neslo nic zaradit pak sem tam dostal dvojku a rozjel se.Ted jdou radit vsecky rychlosti krome jednicky,kdyz se dava dvojka tak ta nekdy chrci a zpatecka taky nekdy chrci.Co to muze byt?Prevodovka asi nemuze odejit jen tak z niceho nic,tak snad tahla?Stalo se to taky nekomu?Ta jednicka tam jako je ten pohyb pakou,ale nezaradi se tam
Xsara II rok 2003 1.4 benzin
Theor
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara 2003 1.4 benzin

Re: Nejde radit 1ka

Příspěvekod Rici.Kopis » úte 28. dub 2009, 20:28

Tak něco takového se mě stalo v pátek na Favoritu.Jednička mě sice jde zařadit,ale zpátečka nejde,hrozně to chrčí a prostě nejde.Tak jsem se zrovna stavil u mého dvorního mechanika a ten mě řekl že je prasklý přítlačný talíř na spojce.Takže mě čeká tento týden výměna spojky. :?
Xsara Picasso r.v.2000 1,8 16v modrá metalíza
Rici.Kopis
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Bydliště: Dolní Bojanovice(ale pocházím z Rajnochovic okr.Kroměříž)
Vůz: Xsara Picasso 1.8 16v benzin r.v.2000 7,5l

Příspěvekod Theor » úte 28. dub 2009, 22:51

To by sedelo podle toho jak se sekala ta spojka
Theor
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Theor » úte 28. dub 2009, 23:24

Spojka je tam menena pred rokem,pry je tam nejaky samostav co to muze delat je to mozne?
Theor
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Cvrček » stř 29. dub 2009, 7:11

Samostav u spojky je. Mrkni sem: viewtopic.php?f=11&t=5412 ,rasto.p s ním měl nedávno na Picassu problém.
Nyní: Xsara Picasso 2,0 HDi r.v.2001 stříbrný tahoun. A bohužel věčná špindíra na podložkách s polepenou prdelkou. Těžko nás přehlídnete ;)
Dříve: Xsara Break 1,9TD r.v.1998
Cvrček
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Xsara Picasso 2.0 HDi , r.v.2001

Příspěvekod Theor » stř 29. dub 2009, 8:32

Ja ani kdyz sundam tahla tak ji tam pomoci te paky co je na prevodovce nenacpu
Theor
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Jufk » stř 29. dub 2009, 11:16

Tak já bych si na 90% vsadil na spojku a sice na přítlačný talíř. Mě se stalo na Formanu to samé nešla 1 a zpátečka jen s problémy a přez zuby. Byloto ložisko ,které proletělo talířem. Auto šlo z domu a nastoupila Xsara. Jinak samostav někdy zlobí a někdo tady už popisoval jak ho vyřadit jeho funkce je vlastně taková, že ty nemusíš seřizovat spojku a to, že je špatná poznáš vlastně až když už musíš měnit. Takhle mě nechala Xsara stát v kopci s naloženým autem. Nakonec jsem se rozjel, ale pak šla spojka k doktorovi.
Jinak na tom Formanu jsem nejdříve nějakou dobu slyšel takové lehké kovové drnčení a při sešlápnutí spojky to šustilo. Myslel jsem si, že je někde u motoru povolený nějaký plech no a pak když jsem vyjížděl z parkoviště to ruplo a.....
Stříbrná Break 1,4 ,X1 ,s modrou kapotou
Jufk
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara break, 1,4 benzin, r.v. 1999 ,stříbrná s modrou kapotou.

Příspěvekod Theor » stř 29. dub 2009, 12:34

Ale prece kdyz je motor vyplej a ja radim tak na to spojka nema vliv ne?Navic kdyz bych chtel radit jen tou kulisou na prevodovce tak to musi jit bez ohlednu na stav spojky,je to tak?
Theor
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Rici.Kopis » stř 29. dub 2009, 14:03

Když máš vyplý motor,tak zařadíš jakoukoliv rychlost.Tak to ted řeším s tou zpátečkou na favoritu,musím ji zařadit než nastartuji a pak funguje.Tak se snažím jezdit tak abych nemusel couvat,než to opravím.
Xsara Picasso r.v.2000 1,8 16v modrá metalíza
Rici.Kopis
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Bydliště: Dolní Bojanovice(ale pocházím z Rajnochovic okr.Kroměříž)
Vůz: Xsara Picasso 1.8 16v benzin r.v.2000 7,5l

Příspěvekod Jufk » stř 29. dub 2009, 15:21

Theor píše:Ale prece kdyz je motor vyplej a ja radim tak na to spojka nema vliv ne?Navic kdyz bych chtel radit jen tou kulisou na prevodovce tak to musi jit bez ohlednu na stav spojky,je to tak?

Tak teď nevím já bez sešlápnuté spojky dám v pohodě zpátečku, ale jedničku ani za boha a další rychlosti se myslím taky brání teď opravdu nevím protože to normálně nezkouším vždycky šlapu na spojku. Prvně jsi psal, že u jedničky pohyb táhlem je,ale nezařadí se. Kamarádovi odešla takhle trojka řadil, ale nic tam nepadlo on to vyřešil výměnou převodovky měl žigula tam se to dá skousnout. Tak mě jště napadlo jestli se ti třeba taky nevysypala rychlost a kvůli tomu se rozhodily synchrony. Nevím možná je to úplná blbost tak mně neproklínej.
Stříbrná Break 1,4 ,X1 ,s modrou kapotou
Jufk
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara break, 1,4 benzin, r.v. 1999 ,stříbrná s modrou kapotou.

Příspěvekod Theor » stř 29. dub 2009, 21:11

No spojkou to neni je to prevodovkou,takze ted sezenu jinou nebo tudle rozeberu zjistim co je spatne a spravim
Theor
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Kvido » pát 1. kvě 2009, 15:57

Je to samostavem,začal ti prokluzovat,to se občas stane,pokud si měnil spojku tak se mi nechce věřit,že by už odešla,Jednoduchá věc ,sedni do auta a řekni někomu ať sleduje tu paknu ke spojce kolik se pohybuje a klidně si dělej rysky zda se chod dost výrazně mění,ten samostav je součástí lanka a je pod kastlí blízko pedálu,normálně ho neuvidíš. Pokud ti spadnul pedál na zem a normálně si ho zvednul pak je to vadný samostav,ani rukou by jsi tu paknu spojky nesepnul natož pak ručně zvednout pedál jen tak. Ale ještě párkrát ti spadne na zem a vyvlečece se z háčku na pedálu,pak už si asi dojel,není to jednoduché nahodit zpátky,ten přístup je šílený,ale jde to.
Hyundai i30 combi 1.4 T-GDI 2019
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Vůz: Hyundai i30 combi, 1.4 T-GDi,2019

Příspěvekod Theor » pon 4. kvě 2009, 12:26

a to lanko se dava smerem od motoru do kastle nebo se protahuje zevnitr ven?A jaky je postup pri montazi lanka?Musi se to zas nejak stlacovat ten plast?
Theor
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Kvido » úte 5. kvě 2009, 8:17

Ano jak píšeš,nový nasadíš z motorového prostoru,nejdřív to provlečeš dovnitř a zaháčíš za pedál,pak to nasadíš na paknu spojky,pokud to bude krátké a lanko by jsi asi rval násilím,stačí strčit ze vnitř auta jeden prst do průchodky karoserie ,jeď po lanku od pedálu a narazíš na plast,když ho zatlačíš jakoby do motoru a druhý človíček při stlačení na konci lanka zatáhne,lanko se prodlouží a ty snadněji nasadíš lanko na paknu spojky.
Pokud máš čas a kde to dělat,pak to zkus vyměnit.
Samostav začne zkracovat lanko,když se opotřebí lamela,tak aby pedál byl stále ve stejné rovině a ty nemusíš nikde nic štelovat,funguje to dobře,dokud se neopotřebí ten samostav,je to jeden díl s lankem a stojí cca 1200 kč podle výrobce,až se opotřebí začne prokluzovat a stane se to co jsi psal,spadne pedál a nebo spojku nespíná zprávně nebo několikrát našlapuješ aby samostav honem lanko zkrátil a rozepnul spojku.
Na favoritech a jiných kárách samostav nikdy nebyl,šteluje se to tam ručně šroubem,takže tohle se tam přihodit nemohlo.
Pokud by jsi to měnil a měl jsi celý ten mechanismus v rukou tak si to vyzkoušej jak to funguje.
Hyundai i30 combi 1.4 T-GDI 2019
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Vůz: Hyundai i30 combi, 1.4 T-GDi,2019

Příspěvekod Theor » ned 31. kvě 2009, 10:25

Tak je to vyreseny.Spojkou to bohuzel nebylo byla opravdu spatna prevodovka.Koupil jsem jinou,osadil ji novyma guferama dal novej olej a jsem spokojenej.Jen je trosku nestastny reseni jak tam davaji imbusovy srouby ktery drzej u sebe prevodovku a motor.Jsou tam sice 4,ale 2 se strhly a tak se muselo varit.Starou prevodovku rozdelam a zajima me co se tam stalo
Theor
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Zpět na Motor - benzín