este raz problematicke startovanie 1,9D

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Re: este raz problematicke startovanie 1,9D

Příspěvekod CHiP » pon 16. úno 2009, 20:40

Když sytič nefachčí, tak stačí přidat plyn nohou, beztak ten sytič dělá úplně to samý :mrgreen:
CHiP
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvekod mio » úte 17. úno 2009, 9:32

Předsuvník (sytič)upravuje nastavení předvstřiku čerpadla při studeném motoru.Když přidáš plyn přidáš jen otáčky motoru určitě tím neuděláš to samé jako předsuvník.viewtopic.php?f=7&t=4423
mio
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: Break 1,9 TD/C4 1.6 HDI

Příspěvekod CHiP » úte 17. úno 2009, 10:38

To jsem si tedy nevšiml že by tam bylo něco víc ale je to možný :shock: Mě sytič myslím tahá za stejnou páčku jako lanko od plynového pedálu :D
Abych se tedy přiznal, tak kapotu jsem od podzimní návštěvy servisu ještě neměl zvednutou, tak snad si to pamatuji dobře :mrgreen:
CHiP
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvekod robo27 » úte 17. úno 2009, 23:35

Kukam ze v texte bolo par odkazov na vlakna kt. som zalozil. Takze cas pokrocil a .... ano xsaru este mam. Mam ju od maja, alebo juna 2008. Urobil som zatial asi 10tkm. Ci to bola dobra kupa este neviem.... Myslim si ze ako nove auto to mohlo byt fakt fajn.

Par paradoxov:
- 1,9d su neznicitelne a bezproblemove motory (docita sa clovek na nete napriklad)
- cerpadlo nevyzaduje ziadnu udrzbu a zivotnostou prezije motor (kniha jak na peugeot 306 - popis motora 1,9D)

Ak sa predje forum tak tieto motory maju pravidelne problemy so startom a po starte. Tak si clovek vyber....

Ale k veci. Nie som automechanik ale nie je mi jasne ako termosytic moze upravovat predvstrek. Nebranim sa tomu ze to tak je ale kedze predvstrek sa upravuje pootocenim cerpadla - aspon tak mi to vysvetloval automechanik a aj autor tohto vlakna spominal ze po zmeneni predvstreku sa mu zhorsil chod motora - po zvukovej stranke.... Takze termosytic by mal zmenenim predvstreku menit aj zvuk motora -avsak v praxy sa to prejavi len zvysenim otacok.

Mal som trosku iny problem - auto mi nastartovalo vcelku dobre ale po par minutach zacalo vynechavat - na volnobehu kaslat a zakazdym ked zakaslal vysiel trosku modry - modro biely dym. Dodnes som nahnevany na toho od koho som to kupil lebo mi to zamlcal a najma na seba ze som to zobral, lebo mi bolo tvrdene ze je to palivovym filtrom - nebolo....

Auto som dal do po kupe a pretrvavajucich problemoch znamemu mechanikovi kt ho mal asi 3 alebo 4 dni a opravil to. Klepem si tu na drevo a dufam ze to tak je a zostane. Tuto zimu som nastartoval aj pri -19, zatial ma nikde nenechalo, dufam ze v tejto zime ani nenecha...

Ja osobne som tam ako bolo pisane v inom vlakne termosytic vobec nemal - nebol to ziden problem len za studena boli prinizke otacky a motor dost vybroval....

Moje momentalne problemy: nezamyka mi central, zamkne a odomke, treba vymenit tlmice a ze vraj predne brzdy nie su nic moc - to mi tvrdil mechanik pred tymi 10tkm....
X1 1,9D rv 1998, 170000 km - vlastním od 96tkm (05/2009), myslím taká 100vka stočená, ....
X2 1,9D break rv 2001, 135000 km - nákup 05/2013 115tkm )

-------------
Ex: X1 1,9D rv 2000, 170000 km - vlastním od 138tkm (05/2008) - žiaľ v 12/2012 skončila po mnou nezavinenej havárií na vrakovisku(
robo27
Profesionál
Profesionál

Bydliště: Kysucké Nové Mesto - Slovenská republika, Valašské Meziríči - Česká republika
Vůz: X1 1,9D DW8 rv 2000, X1 1,9D XUD rv 1998

Příspěvekod Bronnsky » stř 18. úno 2009, 8:52

To Robo27: O centrálu, který zamkne a hned odemkne, se tady psalo už dost a na 99,9% je to způsobeno přelomeným drátem v průchodce dveří. Já konkrétně jsem to měl u spolujezdce. Co se týká "problémů" ostatních, t.j. tlumiče a brzdy, tak to jsou provozní záležitosti, které potřebuje měnit, po určitém náběhu kilometrů, i ten nejdražší Mercedes nebo Jaguar apod. Takže tohle bych za problém nepovažoval. A vzhledem k tomu, že Xsara, ať chceš nebo ne, patří do kategorie levných aut, tak jsem si zvykl jí odpouštět i takové věci, jako např.věčné povrzávání tu ze středu palubky, tu z levé strany palubky, věčně přelámané dráty v průchodkách, vzhledem ke kvalitě našich cest každou chvíli měněné kosti na přední nápravě, nespolehlivý palivoměr a podobné krávoviny, které by mě u dražšího auta docela štvaly. Ano měl jsem ještě nedávno našlápnuto do docela dost vyššího segmentu, ale vzhledem k nejisté budoucnosti a taky vzhledem k tomu, kolik málo toho najezdím autem, jsem si přiznal, že Xsaruš je vlastně ideální autíčko, které v mojem případě funguje ať jako rodinný vůz, tak např.supluje i multikáru, když potřebuju odvézt něco rozměrného, což by se pětkovému baworáku asi moc nelíbilo a když už bych to nedejbože někde opřel, tak mě to bude rozhodně stát cca.čtvrtinu toho co u toho bafa. Před Xsarou jsem měl dieselového Golfa, a tam byly studené starty porod (nicméně měl najeto podle budíku 240t.km, můj odhad asi 400t.km). Kamarádi a známí, kteří jezdí s jakoukoliv naftovou variantou od PSA (nemluvím o HDI), jeden vedle druhého si tyhle motory pochvalují, včetně mě. A to někteří z nich kroutí na svém dehťáku už i třetí stotisícovku kilometrů a nevím, že by kdokoliv z nich měl problémy rázu - studené starty, vadné čerpadlo apod.
Shrnuto, ať už dokecám... jestli jsi nespokojený s Xsarou, tak si kup něco co tyhle neduhy nemá, ale připrav se na to, že abys byl plně spokojen, bude Tě to stát daleko větší balík, nebo se pokus naučit tolerovat Xsaře ty její drobné bolístky (stejně jako musíme manželkám tolerovat, že trochu přibrala, nebo že její prsa už nejsou tak pěkné, jako když jsme si je brali) a uvidíš, že Ti bude sloužit slušně dlouho a za rozumné peníze.

P.S. Omluovám se za rozvinutí tématu mimo topic.
Peugeot Traveller 2.0HDi, r.v.2018
ex-X1 1,9TD Break r.v.99 stříbrná s podložkama
Harley-Davidson FLHTCU Ultra Classic Electra Glide
Bronnsky
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: Xsara I Break, 1.9TD, r.v.99

Příspěvekod marjon » stř 18. úno 2009, 9:35

robo27 píše:Kukam ze v texte bolo par odkazov na vlakna kt. som zalozil. Takze cas pokrocil a .... ano xsaru este mam. Mam ju od maja, alebo juna 2008. Urobil som zatial asi 10tkm. Ci to bola dobra kupa este neviem.... Myslim si ze ako nove auto to mohlo byt fakt fajn.

Par paradoxov:
- 1,9d su neznicitelne a bezproblemove motory (docita sa clovek na nete napriklad)
- cerpadlo nevyzaduje ziadnu udrzbu a zivotnostou prezije motor (kniha jak na peugeot 306 - popis motora 1,9D)

Ak sa predje forum tak tieto motory maju pravidelne problemy so startom a po starte. Tak si clovek vyber....

Ale k veci. Nie som automechanik ale nie je mi jasne ako termosytic moze upravovat predvstrek. Nebranim sa tomu ze to tak je ale kedze predvstrek sa upravuje pootocenim cerpadla - aspon tak mi to vysvetloval automechanik a aj autor tohto vlakna spominal ze po zmeneni predvstreku sa mu zhorsil chod motora - po zvukovej stranke.... Takze termosytic by mal zmenenim predvstreku menit aj zvuk motora -avsak v praxy sa to prejavi len zvysenim otacok.

Mal som trosku iny problem - auto mi nastartovalo vcelku dobre ale po par minutach zacalo vynechavat - na volnobehu kaslat a zakazdym ked zakaslal vysiel trosku modry - modro biely dym. Dodnes som nahnevany na toho od koho som to kupil lebo mi to zamlcal a najma na seba ze som to zobral, lebo mi bolo tvrdene ze je to palivovym filtrom - nebolo....

Auto som dal do po kupe a pretrvavajucich problemoch znamemu mechanikovi kt ho mal asi 3 alebo 4 dni a opravil to. Klepem si tu na drevo a dufam ze to tak je a zostane. Tuto zimu som nastartoval aj pri -19, zatial ma nikde nenechalo, dufam ze v tejto zime ani nenecha...

Ja osobne som tam ako bolo pisane v inom vlakne termosytic vobec nemal - nebol to ziden problem len za studena boli prinizke otacky a motor dost vybroval....

Moje momentalne problemy: nezamyka mi central, zamkne a odomke, treba vymenit tlmice a ze vraj predne brzdy nie su nic moc - to mi tvrdil mechanik pred tymi 10tkm....

mozem vediet co bolo pricinou toho kaslania a nepravidelneho chodu? co ti ten mechenik opravil....?ja sa dnes pozriem na ten termosytic,ale tiez si myslim ze vplyv na predstrek to mat nemoze,je to tak ako pises,ze predstrek sa nastavuje pootocenim cerpadla a je to vlastne moment kedy je vstreknute palivo v zavislosti od polohy piesta vo valci.....dufam ze som to napisal dobre.
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Citroen Xsara Break 2,O HDi 80kW

Příspěvekod robo27 » stř 18. úno 2009, 18:30

Zdravim

To Bronnsky: Mozno som sa zle vyjadril, ja som zatial spokojny - okrem tej prvej opravy, kt bola sposobena predchodzimi majitelmi to zatial drzi. Sam dokonca zvazujem kipit este jednu pre manzelku - ale kombicko. Spotrebu mam na tych 10tkm cca 5,1/100. Nastartoval som aj pri -19. Ja len dufam, ze to takto co najdlhsie vydrzi. Ktym prelomenym kablikom: viem ze sa to tu riesilo, len momentalen neviem ktore dvere rozobrat....

Problem mojho kaslania bolo nieco s tlakmi vo valcoch - 1 znich nemal tlak. Ostatne 3 mali okolo 30 atmosfer? Tvrdil mi ze niecop uorbil a potom aj vtom 1 valci bol tlak 30. Od vtedy mi auto startuje dobre, nevynechava. Bodaj by to tak bolo aspon 50tkm....
X1 1,9D rv 1998, 170000 km - vlastním od 96tkm (05/2009), myslím taká 100vka stočená, ....

-------------
Ex: X1 1,9D rv 2000, 170000 km - vlastním od 138tkm (05/2008) - žiaľ v 12/2012 skončila po mnou nezavinenej havárií na vrakovisku(
robo27
Profesionál
Profesionál

Bydliště: Kysucké Nové Mesto - Slovenská republika, Valašské Meziríči - Česká republika

Příspěvekod Kleki » stř 18. úno 2009, 20:38

Tie špatné tlaky v jednom valci spôsobili netesné ventily v hlave alebo zlá ventilová vôľa ako som už spomínal vyššie.
Bývalá Xsara break 1.9TD 1999 , Xsara Break Exclusive 2,0HDI 80kW, 2002
Aktuálne Citroen C5 Break Exclusive 2,0HDI 100kW s automatom r.v.2006 + Xsara 1998 1,4i(manželkina)
Kleki
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Citroen C5 Break 2,0HDI 100kW(EX Xsara break 1.9 TD r.1999, Xsara break 2.0HDI/80kW r.2002)

Příspěvekod MP » čtv 19. úno 2009, 8:12

Bronnsky1.9td píše:Shrnuto, ať už dokecám... jestli jsi nespokojený s Xsarou, tak si kup něco co tyhle neduhy nemá, ale připrav se na to, že abys byl plně spokojen, bude Tě to stát daleko větší balík, nebo se pokus naučit tolerovat Xsaře ty její drobné bolístky (stejně jako musíme manželkám tolerovat, že trochu přibrala, nebo že její prsa už nejsou tak pěkné, jako když jsme si je brali) a uvidíš, že Ti bude sloužit slušně dlouho a za rozumné peníze.

P.S. Omluovám se za rozvinutí tématu mimo topic.

...moc pěkně jsi to napsal...v každém vztahu je potřeba ta vzájemná tolerance...a protože většina z nás má ke své Xsarce ( já teda určitě ano ) už dalo by se říct nějakej pěknej vztah , tak jí toleruje i nějaké to občasné zavrzání nebo prasklej drátek v průchodce , stejně jako ona nám toleruje to občasné "zacházení" ( v mém případě nedávnej vej-let mimo silnici ) . Pokud někdo není spokojen tak ji vymění ( stejně jako manželku :wink: ) za mladší ...

A abych se vrátil k tématu ... já mám 1,9 v TDéčku , a ten motor je fakt "držák" , pokud mu dopřeješ pravidelnou výměnu oleje , tak přežije všechny ostatní komponenty v autě ... Můj má podle tacho ( realita bude pravděpodobně asi taky taková ) nalítáno 177 000 km , z toho posledních 100 000 jsem najel já a nemohu si stěžovat , startuje na brnknutí , teď v zimě jezdím za 5,4 - 5,7
( Pravda , před cca 50 000 jsem dával jinou hlavu - prasklinka v jednom kanálku a únik vody do oleje , což byla ale nemoc TD motorů . U atmosférických dieselů se to nestávalo )
K důstojnému stáří patří bohaté vzpomínky, pár vrásek a možná že i jizev - dobrodruzi zkrátka nikdy nevedou nudné životy.
Dobrodružství, který není nebezpečný, není dobrodružství.
Život je jedna dlouhá posloupnost více či méně rizikovejch momentů.
MP
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Peugeot 807 2.0 HDi - 2011+ Peugeot 807 2.0 HDi - 2012

Příspěvekod marjon » čtv 19. úno 2009, 10:54

ak uz piseme o spokojnosti s tym co mame a na com sa vyvazame,tak musim povedat ze ja som zatial so svojou xsarou 1,9 D break max. spokojny.kupil som ju s pod ruky od jedneho znameho starsieho pana doktora,ktory si ju dal doniest zo zahranicia. ked som ju kupoval mala nabehanych 60 000 km. dnes je to uz 150 000 a to ju mam stvrty rok. presla so mnou uz kus europy a tento rok jej dam tiez riadne zabrat.
a za tu dobu som menil:
pravidelne olej
termostat- zalepeny a tym padom nefuncny
predne brzdove kotuce + oblozenie
rozvody
klinovy remen
zalomene kablovanie v prechode zadnej kapot

teraz sa caka vymena tycky stabilizatora.
a ked pridem na pricinu toho ranneho kaslania motora za studena budem pokojnejsie spavat.
dnes som sa rozpraval z jednym mechanikom a poradil aby som skusil pred startovanim natiahnut naftu rucnou pumpickou. vraj mal takyto isty problem z peugeotom 206 s tymto istym motorom 1,9 D. problem bol z padanim nafty a podavacim cerpadlom. tak uvidim,vyskusam a dam vediet
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod marjon » čtv 19. úno 2009, 17:55

odkusane, pred startovanim som skusil natiahnut naftu rucnou pumpou,ale nepomohlo....kaslanie motora pokracuje,chyba v palivovom systeme sa pravdepodobne da vylucit....
co dalej..?odmerat tlaky vo valcoch?
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Kleki » čtv 19. úno 2009, 18:38

Ak si už vyskúšal všetko čo bolo odporúčané vyššie , tak si daj premerať tlaky vo valcoch a uvidíš na čom si.
Bývalá Xsara break 1.9TD 1999 , Xsara Break Exclusive 2,0HDI 80kW, 2002
Aktuálne Citroen C5 Break Exclusive 2,0HDI 100kW s automatom r.v.2006 + Xsara 1998 1,4i(manželkina)
Kleki
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Citroen C5 Break 2,0HDI 100kW(EX Xsara break 1.9 TD r.1999, Xsara break 2.0HDI/80kW r.2002)

Příspěvekod marjon » stř 18. lis 2009, 14:02

po viacnasobnych radach som dnes bol v servise na merani kompresnych tlakov,nakolko mi na inych forach napisali ze sa moze jednat o chybnu volu ventilov.
vyslekok:
prvy a stvrty valec su v cudu,prvy uplne
druhy a treti su v poriadku
podla mojich zisteni by mali byt tlaky 30ba a oni na prvom nenamerali vraj ziaden a na stvtom 5ba,druhy a treti 25 ba

merali to za studenena,takze zavada je zistena,teraz ju chyba uz len odstranit.
dam nastavit prekontrolovat vole ventilov a pripadne ich nastavit.verim ze to bude prave ta chyba,nakolko podla mojho laickeho usudku pri studenom motore ventili netesnia tak ako by mali a tlak z valcov unika.
este by tam mohli byt podpalene ventily ,nema niekto skusenosti v kontrolou vole ventilou a ich vymedzenie podlozkami?
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod robo27 » stř 18. lis 2009, 14:12

Len tak pre zaujímavosť čo ťa to stálo? A prečo v tom servise nenastavili aj tie ventily keď už prišli na to že sú tlaky zlé....

Ešte som sa chcel spýtať uvedené problémy si mal hneď po kúpe alebo sa prejavili postupne?

-------------
robo27
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod marjon » stř 18. lis 2009, 16:14

dnesne menarnie kompresie bolo podla mna dost drahe 50euri......
ziadal som ich len o zmeranie tych tlakov,aby som zistil ci sa potvrdia predpoklady viacerych ktori mi v danom probleme pisali.
problem sa vyskytol odrazu,z nicoho nic. auto som kupil jazdene v roku 2005 ,malo 60000 km . ak sa dobre pamatam tak prvu zimu problem nebol,tacalo to pocas druhej zimy. problem som sa snazil riesit ,avsak dodnes neuspesne. az dnes sa pravdepodobne podarilo diagnostikovat problem toho kaslania a chodu motora po nastartovani v zime na tri valce.
volal som hned do autorizovaneho servisu citroen a ziadal od nich kalkulaciu ceny nastavenia ventilov. v jednom mi trvdili ze to je robota na 6 hodin a v druhom ze na hodinu a pol. a to je pri ich cenach 550 korun na hod. bez dph sakramentsky rozdiel.
dohodnem si termin v tom druhom takze celkova oprava ak sa nezisti vacsia zavada ako len nespravna vola ventilov by bola aj s tesnenim pod viecko a vymedzovacimi podlozkami pocitam do 50 eury. ak by som toto vedel,dal by som si to nastavit bez merania kompresie a usetril 50.
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

PředchozíDalší

Zpět na Motor - diesel