pochybuju že řídící jednotka má nějakou extra stabilizaci napětí
Řídící jednotka má pro čidla stabilizované napětí, nejčasteji 5V. Pokud chceš měřit, dobrý adept je potenciometr škrtící klapky. Na koncích dráhy bude 0V a +5V, jezdec podle otevření klapky. Odporové teploměry (čidla teploty) se napájí stabilizovaným napětím přes rezistor, který dělá odporový dělič. Nevím, jak je to u aut, ale některé řídící systémy, aby čidla neohřívaly měřícím proudem, pouští měřící proud pouze v krátkých časových intervalech, kdy vzorkují teplotu. Pak je problém na čidle něco změřit.
Znatelné zakolísání otáček při změně odběru proudu mi motor nedělá, ale pokud se zapne velký spotřebič, altík je najednou přibrzděný. Reakce motoru na napětí je možná při poklesu napětí na zapalovací cívce, zvláště při horších svíčkách. Dobrý akumulátor to pomůže vyrovnat. Ovšem teď si uvědomuji, že mám pohon LPG a volnoběh řídí jeho řídící jednotka, navíc regulace LPG je pomalejší a volnoběh není tak klidný, jako na benzín.
Mám v autě voltmetr se signalizací poklesu napětí a při dlouhém stání se mi občas ozve pípnutí a ukazuje 11,5V, přitom běží sahary, světla a ventilátor větrání. Stačí ťuknout na plyn a je vše O.K.
Máš zkontrolované svíčky a zapalovací kabely? Pokud máš původní zap. kabely, je téměř jistě problém kolísání otáček v nich. Měnil jsem je před rokem, z venku byly popraskané a jeden z nich byl přerušený.