Bral bych ty testy s rezervou. Kolega má Audi A6 v nějakém sportovním provedení, je to jeho miláček, a bere naftu jen na Shellce (tu s příměsí zkapalněného zemního plynu = GTL). Chce mít všechno "pinktlich" a tak tam leje prý to nejlepší. Chemii a fyzikálním vlastnostem paliv rozumí - má na to školy a vědomosti, a protože i já beru benzín zásadně na Shellce, tak mi výsledky testů komentoval. U nafty je prý celkem asi 18 ukazatelů (neberte mě ale za slovo), které mají podstatný vliv na její kvalitu a výsledné vlastnosti jsou kompromisem mezi často protichůdnými požadavky na palivo (použitá základní surovina podle lokality zdroje a z toho vyplývající obsah síry, čistota , pěnivost, mazivost, cetanové číslo, aditivace, stabilita a já nevím co ještě). V tom testu, který byl otištěn taky v časopise tuším Diesel, se nějakým "omylem" zaměřili snad na 6 vlastností, které až tak podstatné nebyly a co čert nechtěl, ona to vyhrála Benzina (to už je jak s testy, kde má mezi testovanými auty své želízko v ohni Škodovka). Zvláštní, tím spíš, že otočíš stránku časopisu a na ní parádní reklama na Benzinu, která se snad měla jako sponzor finančně podílet na nákladech testu. Je pak otázka, kdo a jak test zadal, na jaké vlastnosti se měli testující zaměřit. Kdysi dávno jsem kupoval dva nejmenované časopisy o hi-fi a video technice: zpočátku bylo z každého článku cítit fandovství a objektivita redaktorů a testy hi-end přístrojů vyhrávaly firmy jako Bang & Oluffsen, Harman Kardon, Onkyo, Yamaha, Denon, McIntosh, Loewe a já nevím, které další. Jak přibývaly reklamní plochy v časopise, úměrně tomu začaly najednou testy i v těch nejvyšších třídách vyhrávat firmy jako Sony, Panasonic, JVC, Philips a další spotřební značky (nehaním, osobně mám výrobky od Panasonicu rád), ale objektivita testů alespoň u mě vzala za své a od těch už beru výsledky "nezávislých testů" (s výjimkou časopisu D-test) s véééélikánskou rezervou. Už tu nebo na jiném fóru někdo psal, že v podstatě všichni prodejci PHM v ČR berou paliva ze skladů Čepra, jen Shell si prý vozí své vlastní. Tož tak, to jsem se nějak rozepsal ...