Napínací kladka klínového řemene

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Napínací kladka klínového řemene

Příspěvekod kalois » ned 3. srp 2008, 13:51

Ahojte chlapy potřebuji poradit jestli má někdo zkuąenost s výměnou napínací kladky jelikoľ jsem před půl rokem děla řemen a on se mě tedka prodřel jelikoľ se mě tato napínací kladka vyhla a řemen se mě ohobloval o blok motoru tak musím tuto kladku vyměnit.Máte někdo zkuąenost jestlui se musí rozdělat motor nebo ak to tam drľí za jak dlouho se to dá udělat a kolik tato kladka stojí.Prosím o radu jsem neątastnej. :) :)
kalois
Přispěvatel
Přispěvatel

Vůz: xsara 1,9td

jo jeątě tady mám foto myslím ľe je to ona

Příspěvekod kalois » ned 3. srp 2008, 13:53

Naąel jsem to u autokelly jestli někdo zná levnějąí prodejnu doporučte.je to ta kladka číslo 5
Přílohy
schema_remenic_118.jpg
schema_remenic_118.jpg (71.2 KiB) Zobrazeno 12011 krát
kalois
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod mio » ned 3. srp 2008, 19:50

Nejprve musíą tu napínací kladku povolit (přetahnout pruľinu),je to vlastně tlumič vibrací.Jak je na obr. č 6 ta tyčka č 2 ,tam je otvor ,čtyřhran ,pasuje tam čtyřhran z obyč. kliky .Já jsem ho zkrátil protoľe je tam ąpatný přístup a na něj nasadil očkový klíč a směrem k sobě tu pruľinu přemůľeą a pak se ti povolí řemen.Kdyľ máą řemen dole , musíč vymontovat servo nad kladkou ,jinak to asi neuděláą.Po vymontování serva uvidíą napínací pruľinu ,taky jí musíą odmontovat,stačí ten spodní ąroub.Mezi č 7 a č 6 máą ąroub tuąim 17 klíč,ten vyąroubujeą a směrem ven vytahneą.Mam tuąení ľe jsem musel spustit motor na levé straně níľ(povolit horní silentblok a podloľit vanu dřevem a pod hydr. heverem a pomalu spouątět) ,protoľe mě neąla vytahnout tak jsem jí rval spodním podběhem(demontovat plast).To je vąe pak stejný postup ale opačně.Ta kladka je vlastně čep a uvnitř jsou loľiska.Já měl ten ąroub prasklý a vydřená loľiska.Sjíľděl řemen směrem do podběhu.Chce to hodně trpělivosti.
mio
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: Break 1,9 TD/C4 1.6 HDI

Příspěvekod majer » pon 4. srp 2008, 6:02

měl jsem ten stejný problém,prvně mi řemen praskl protoľe se prodřel o sebe ,po jeho výměně na cestě koupil jsem v auto kely -naątěstí bylo hned u cesty v opavě .....chvilku klid poté se řemen posouval o dráľku nalevo napravo...pískání řemene tak tedy do servisu a tam zjistili ľe je ąpatná napínací kladka- bylo prasklé oko uloľení..výměna cca 2,500tuąím ľe stála kladka a cca 600řemen ted klid,zřejmě na to 1,9trpí ...nebo jsem jeden s mnoha?
Xsara break 1,9D ,r.v.02....... f plné palbě :-)
majer
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: byla:xsara break 1,9D r.v.02,nyní: P406 2,0Hdi 80kw

Příspěvekod Kapo » pon 4. srp 2008, 9:27

No, teraz som to mal rozobrané./pri výmene rozvodov/.

Tak, ako písal Mio. Treba da» dolu pravé koleso, odeklova» plasty v podblatníku. Podloľi» motor heverom, da» dolu vrchný drľiak motora-nad rozvodovým remenom. A motor si podla potreby spusti» dolu.

Kladky sú tam dve, jedna excenrická, na imbus, a druhá ąponovacia na torx.
V podstate ich da» dolu nie je problém. Stačí odąrobova» daný ąrób v strede. Vymeni» kladku a nahodi» remeň, čo je ale bez prípravku dobrá pakáreň :D .

Na nahodenie remena som puľil tieľ zrezanú klučku, ktorú som dal do vodorovnej polohy, navliekol som na ňu starý rozvodový remeň a zvrchu som »ahal, čím sa kladka povolila a manľelka si ho tam nasunula. :wink:

Čo som ale nevedel, ľe kolko doąponova» remen tou excentrickou kladkou.
Kapo
Návštěvník
Návštěvník

Příspěvekod mio » pon 4. srp 2008, 12:44

majer píše:zřejmě na to 1,9trpí ...nebo jsem jeden s mnoha?
Trpí na to i auta jiných značek s klimou a hlavně s deląím dráľkovým řemenem, vw , audi,ąkoda,-1,9 tdi ,2,5 tdi.Ale cena u vw je 4700-7000 kč.Novějąí modely jiľ tuhle kladku s tlumičem nemaj , namísto tlumiče vibrací je volnoběľka na alternátoru.Tak mě to bylo vysvětleno.Takľe nejsme jediní....
mio
Xsamarád
Xsamarád

Příspěvekod Miklásek » pon 4. srp 2008, 17:17

menil som rozvody asi pred mesiacom a keďľe to robím pre seba, vymenil som pre istotu vąetko, čiľe oba remene vąetky ątyri kladky aj vodnú pumpu. borec, čo mi rozvody menil povodne chcel vymeni» len samotnú kladku bez napináku (vraj sa to nemusí), no keďľe sú tam ihličkové loľiská a pohyb napináku je malý, "ihličky" vydrali dráľky do čapu a napinák sa tým pádom vyosoval. Preto je treba meni» celý napinák aj s čapom!
Potom zistil, ľe bola "načatá" aj remenica na kluke (jedna dráľka nemala vobec kontakt s remeňom, takľe som vymenil aj tú remenicu...

pre kaloisa: nechápem (aj iných) prečo meníte remeň a nevymeníte aj kladky :evil: to je ako keby si menil rozvody bez vodnej pumpy... Chlapi, kurňa, uvedomte si, ľe na tomto sa ąetri» neoplatí!!!
Naposledy upravil Miklásek dne pon 4. srp 2008, 17:24, celkově upraveno 1
Miklásek
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara Break 1,9TD SX, Citroen C5 I Break 2,2 HDi Exclusive

Příspěvekod Miklásek » pon 4. srp 2008, 17:22

mio píše:
Trpí na to i auta jiných značek s klimou a hlavně s deląím dráľkovým řemenem, vw , audi,ąkoda,-1,9 tdi ,2,5 tdi.Ale cena u vw je 4700-7000 kč.Novějąí modely jiľ tuhle kladku s tlumičem nemaj , namísto tlumiče vibrací je volnoběľka na alternátoru.Tak mě to bylo vysvětleno.Takľe nejsme jediní....

VW má volnobeľku alternátora a my na naąich Sárach máme remenicu, ktorá je na kluke. je totiľ z dvoch kovových kusov spojených gumou. Trpia na to aj motory HDi
Kladka s napinákom je viac-menej koli napnutiu remeňa.
Miklásek
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod mio » pon 4. srp 2008, 20:24

Miklásek píše:
mio píše:

VW má volnobeľku alternátora a my na naąich Sárach máme remenicu, ktorá je na kluke. je totiľ z dvoch kovových kusov spojených gumou. Trpia na to aj motory H
VW má taky dvouhmotnou řemenici.Kladka na napnutí řemene je pod č 4 ,my jsme měli na mysli horní kladku,Na které je tlumič!!!Taky uľ jsem viděl ľe maník tlumič vymontoval a dal místo něj silnějąí plech.Praskl řemen,odnesla to řemenice a klima.....a to se vyplatí....Takľe tam asi zcela jistě nebude jen kvůli napětí řemene.
mio
Xsamarád
Xsamarád

Příspěvekod Miklásek » pon 4. srp 2008, 20:29

mio píše:
Miklásek píše:
mio píše:

VW má volnobeľku alternátora a my na naąich Sárach máme remenicu, ktorá je na kluke. je totiľ z dvoch kovových kusov spojených gumou. Trpia na to aj motory H
VW má taky dvouhmotnou řemenici.Kladka na napnutí řemene je pod č 4 ,my jsme měli na mysli horní kladku,Na které je tlumič!!!Taky uľ jsem viděl ľe maník tlumič vymontoval a dal místo něj silnějąí plech.Praskl řemen,odnesla to řemenice a klima.....a to se vyplatí....Takľe tam asi zcela jistě nebude jen kvůli napětí řemene.

práve preto som tam napísal to VIAC-MENEJ, lebo je logické ľe je aj koli tlmeniu. Pri zapnutiu klímy tam musí by» riadna ąupa...
Miklásek
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod Miklásek » pon 4. srp 2008, 20:32

...mimochodom TDI majú dvojhmotový zotrvačník na spojke, ktorý "akumuluje" a tlmí nerovnomernos» chodu motora. No pre odlahčeie remeňa majú práve tú volnobeľku alternátora...
Miklásek
Profesionál
Profesionál

Hotovo ale jeątě radu

Příspěvekod kalois » úte 5. srp 2008, 20:24

Ahojte tak dneska jsme to udělali.Je to ok akorát jeątě se chci zeptat jak moc dotáhnout tu ten klínák jelikoľ nevím snad není ten tlumič vybrací v háji ale jako tedka jsem to měl jen nakadlané a ze začátku to pěkně hopsalo a chrčelo při nizkých otáčkách.Mate někdo zkuąenost s tímto tlumičem jako jde hodně z těľka já koupil klinak a ten sponovak je jen zaąroubovanej vubec jsem ho neąponoval.No klínak s kladkou mě stál 2200.nevýhoda je doufám ľe mě to vydrľí ľe mám kladku od meteoru a ta kladka je umělo hmotná snad to nebude takovej problém.Kdyľtak mě poradte lajcky jak doąponovat ten klínak podle čeho vy to berete nechci v nějakých nutněch nebo tak nic.Děkuji moc. :o :o :o
kalois
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod mio » úte 5. srp 2008, 20:48

Laicky ,neměl by jít postavit, čili otočit o 90 °c.
mio
Xsamarád
Xsamarád

Jeątě Dotaz

Příspěvekod kalois » stř 6. srp 2008, 9:50

Chlapy potřebujiporadit jeątě .Jak je ten silentblok motoru jestli tento je on http://www.pop-art.cz/WbaPrdDatailPageC ... rdRc=10549 tedka ale jeątě co nevím jestli mám hydraolický nebo ne hydraolicky.No nebo pokud zná nědo originál číslo tak jestli by mě ho mohl napsat.
kalois
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod majer » čtv 7. srp 2008, 5:04

Miklásek píše:menil som rozvody asi pred mesiacom a keďľe to robím pre seba, vymenil som pre istotu vąetko, čiľe oba remene vąetky ątyri kladky aj vodnú pumpu. borec, čo mi rozvody menil povodne chcel vymeni» len samotnú kladku bez napináku (vraj sa to nemusí), no keďľe sú tam ihličkové loľiská a pohyb napináku je malý, "ihličky" vydrali dráľky do čapu a napinák sa tým pádom vyosoval. Preto je treba meni» celý napinák aj s čapom!
Potom zistil, ľe bola "načatá" aj remenica na kluke (jedna dráľka nemala vobec kontakt s remeňom, takľe som vymenil aj tú remenicu...

pre kaloisa: nechápem (aj iných) prečo meníte remeň a nevymeníte aj kladky :evil: to je ako keby si menil rozvody bez vodnej pumpy... Chlapi, kurňa, uvedomte si, ľe na tomto sa ąetri» neoplatí!!!

ale já neměmil rozvody ale napínací kladku pro dráľkový řemen to s rozvodama nemá nic společného......
Xsara break 1,9D ,r.v.02....... f plné palbě :-)
majer
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: byla:xsara break 1,9D r.v.02,nyní: P406 2,0Hdi 80kw

Další

Zpět na Motor - diesel