Zkušenosti s metylesterem řepky - provoz na ekologickou naft

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Zkušenosti s metylesterem řepky - provoz na ekologickou naft

Příspěvekod xsaraplus » pon 26. dub 2010, 1:13

Ahoj, zakládám nové vlákno, abxchom se navzájem podělili o zkušenosti, jak se vám jezdí na ekologickou naftu. Včera jsem tankoval tzv. ekologickou naftu v Hodoníně asi za 22,90 Kč/l. Vypadá to jako tekutější řepkový olej na fritování, taky to tak voní. Rozdíl sedm korun na litru je vcelku zajímavý.

Úplně první dojem byl takový, že auto zlenivělo. Kdo jezdí na důchodce, na rovince nic nepozná, ale při jízdě do táhlého stoupání to okamžitě poznáte. Věžně v takovém případě s mou atmosférou točímn třeba jen 2 100 ot./min na pětku. Tentokrát ale motor ztrácel sílu a bylo třeba podřadit na čtyřku. Další relevantní zjištění je maximální rychlost. Zatímco na klasickou naftu mi Xsara vytáhne 170 km po rovině a 175 km/h s kopce, na řepku se zaseknu na 160 km/h a motor již další sílu nemá, točí do 3 800 ot./min.

Druhé zajímavé bzjištění je celkové zklidnění motoru. Kdo zná rachot atmosféry, bude příjemně překvapen. Také studené starty jsou výrazně tišší a rychlejší. Spotřebu jsem ještě neměřil, naposledy jsem se dostal až na 4,9 l/100 km při jízdě na naftu, jsem zvědavý na řepku, čekám do 6 l/100 km. Jaké máte konkrétní zkušenosti vy?

PS řidal jsem do toho dvě deci dvoutaktního oleje, abych nepřidřel čerpadlo, mátze nějakou zkušenost s mazivostí řepky? :D
Citroën Xsara Coupé 1.9 D 51 kW ročník 1999
xsaraplus
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara 1.9 D

Re: Zkušenosti s metylesterem řepky - provoz na ekologickou

Příspěvekod vena garážmistr » úte 27. dub 2010, 9:52

Jak ten zázrak měli nazvanej na totemu? taky už sem uvažoval že bych to zkusil na tohle jezdit ale asi bych to spíš míchal do půlky nádrře nafty nacpat tohle ale máme Hdi a tak si nejsem jistej co by na to řekli naše Hdička budu se muset vypravit někam do citroenu a tam zjistit co a jak
jezdím : Peugeot 807 2.0 Hdi 100 kw šestifofr, FAP OFF , automatický bufík, xenonové světlomety, denní LED, oranžové LED strobo ,grafický couvací asistent, HF Parrot, DVD přehrávač, sedmi sedačka

Obrázek
jezdil jsem :Berlingo 2.0 Hdi (Sir Tá-Burák)
vena garážmistr
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Peugeot 807 2.0 Hdi 100 kw.

Příspěvekod xsaraplus » úte 27. dub 2010, 12:58

ahoj na totemu mají napsáno ekologická nafta a je to MEŘO - metylester řepkového oleje dle ČSN normy. Pro pocit jistoty přidávám 2 dl dvoutaktního oleje a taky Pro-long. Takhle tichý motor jsem už dlouho neměl. Nevylučuji, že to požírá hadičky, ale starty v jarním počasí jsou bez problémů a nádrž vyjedu do týdne, takže se moc neobávám, že by se mi květinky rozložily. Ostatně obávám se, že jednou stejně zvýší podíl biosložky na polovinu, jen za litr pančovaného budeme platit 50 Kč...

přes seznam si najdi čerpacé stanice Unicorn v ČR, nejblíž ku Praze je ve Ždáře nad sázavou, ti mají nonstop, na Moravě bez problémů, v Čechách snad jen Pardubický kraj kousek od Vysokého Mýta, na Moravě jsou skoro všude. Spotřebu sem dopíšu, až vyjedu první nádrž.
xsaraplus
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod Hrnča » stř 28. dub 2010, 8:21

Do HDi bych to radši nelil. Vstřikovače jsou celkem náchylný na kvalitu nafty. Natož když tam naleješ nějakou bios.ačku.....
Xsara 1 2.0HDi 66kW/90HP r.v. 1999-leden 2009
Peugeot 307SW 1.6 16V 80kW/110HP r.v. 2002

Obrázek
Hrnča
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Bydliště: Tři borovice od kamaráda Pikasáka. Tedy kousek od Mladé Boleslavi.
Vůz: Peugeot 307SW 1.6 16V 80kW/110HP r.v. 2002

Příspěvekod vena garážmistr » stř 28. dub 2010, 10:09

Tak sem sáhodlouze komunikoval přímo s nevyšším vedením citreonu v ČR a dostalo se mi odpovědi že určitě do HDI NE.Chvilku trvalo než vůbec pochopili co po nich chci ale nakonec se vyjádřili více méně sem z jejich odpovědi vytušil že to co je dnes mícháno do nafty tak je asi strop a z toho že by se měl podíl biosložky zvíšit tak maj asi i strach.
jezdím : Peugeot 807 2.0 Hdi 100 kw šestifofr, FAP OFF , automatický bufík, xenonové světlomety, denní LED, oranžové LED strobo ,grafický couvací asistent, HF Parrot, DVD přehrávač, sedmi sedačka

Obrázek
vena garážmistr
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Příspěvekod xsaraplus » ned 2. kvě 2010, 21:56

Tak spotřebu mám na světě: činí 5,1 l/100 km, to znamená oproti naftě se na řepku zvedla o 0,2 l/100 km :-) Při ceně 23 Kč za litr je úspora asi 30 haléřů na kilometr. Kdybych jezdil stále kolem Unicornu, tankoval bych tam v klidu, takhle jsem včera tankoval na Lukoilu ve směru od Mladé Boleslavi. Zatímco nejlevnější Tank Ono má pochybnou nafu o korunu levněji, tady jsem nemusel nikam zajíždět, Lukoilu věřím a stálo to o korunu více a jsem si jistě udržením spotřeby pod 5 l/100 km.
xsaraplus
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod Matijaz » stř 19. kvě 2010, 10:20

Já bych si to do auta nedal.Je agresivnější na gumové a plastové součásti palivové soustavy,zůstávají usazeniny a šlemy hůř se spaluje.Proto to auto má menší výkon.Je určitě mastnější,než normální nafta.
Matijaz
Přispěvatel
Přispěvatel

Vůz: xsara II,1.9 D r.v 2000 break

Příspěvekod davados » stř 19. kvě 2010, 17:07

ONO se musim zastat,alespon co se tyce motoru D,TD tankuju v Mecholupech a najezdim na jejich naftu 5-6tis km/mes a bez problemu i zimni starty.Ale s Xsarou Hdi sem to tam radsi neriskoval
davados
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Renault Vel Satis

Příspěvekod stn » stř 19. kvě 2010, 18:02

Taky mám názor na ONO. Benzín je o.k., ale naftu jsem tam vzal jednou a naposled. Nebo jako nikdy neřikej nikdy ale ... ;) A dá se ta řepka natankovat někde ve východních čechách? Konkrétně třeba v HK?
Xsara II break, 2.0HDi, 2001
stn
Přispěvatel
Přispěvatel

Vůz: Xsara II, 2.0HDi, 2001 kombi

Příspěvekod xsaraplus » čtv 20. kvě 2010, 0:07

Někde u Litomyšle by měl být Dolná´í újezd či co :-) Zajížďka že?
xsaraplus
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod MP » čtv 20. kvě 2010, 11:06

stn píše:Taky mám názor na ONO. Benzín je o.k., ale naftu jsem tam vzal jednou a naposled.

Neměl bych strach , do motorky tankuju na ONO pořád , a dokud jsem měl Xsaru tak naftu jedině taky odtam , a najela na to bez problémů mnoho tisíc kilometrů ... do HDi si radši připlatím a tankuju jinde.
K důstojnému stáří patří bohaté vzpomínky, pár vrásek a možná že i jizev - dobrodruzi zkrátka nikdy nevedou nudné životy.
Dobrodružství, který není nebezpečný, není dobrodružství.
Život je jedna dlouhá posloupnost více či méně rizikovejch momentů.
MP
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Peugeot 807 2.0 HDi - 2011+ Peugeot 807 2.0 HDi - 2012

Příspěvekod vena garážmistr » čtv 20. kvě 2010, 21:01

U ONO tankujeme obě naše Hdi-čka a v pohodě žena s Xsarou chodí kolem 5,8l a já s Berlingem taky tak.Přidávám teda do každé nádrže VIFa aby to lepší mazalo a jeto opravdu v pohodě.i zimní starty.

Obrázek
vena garážmistr
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Příspěvekod stn » pon 24. kvě 2010, 17:21

xsaraplus píše:Někde u Litomyšle by měl být Dolná´í újezd či co :-) Zajížďka že?

To jo. :( Já jezdim trasu HK Poděbrady a tam akorát teď otevřeli benzinku kde maj BIO Ethanol. Ale Bio řepka :wink: nikde. :(
Xsara II break, 2.0HDi, 2001
stn
Přispěvatel
Přispěvatel

Vůz: Xsara II, 2.0HDi, 2001 kombi

Příspěvekod Cvrček » pon 24. kvě 2010, 17:39

To stn: Ty by jsi tu "bio-srajdu" chtěl dát do HDi? To jsi docela slušný odvážlivec...
Nyní: Xsara Picasso 2,0 HDi r.v.2001 stříbrný tahoun. A bohužel věčná špindíra na podložkách s polepenou prdelkou. Těžko nás přehlídnete ;)
Dříve: Xsara Break 1,9TD r.v.1998
Cvrček
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Xsara Picasso 2.0 HDi , r.v.2001

Příspěvekod Hrnča » pon 24. kvě 2010, 18:35

Souhlasím s Cvrčkem. Bioodpad bych do auta nedal. Bohužel kousek musím... :?
Xsara 1 2.0HDi 66kW/90HP r.v. 1999-leden 2009
Peugeot 307SW 1.6 16V 80kW/110HP r.v. 2002

Obrázek
Hrnča
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Bydliště: Tři borovice od kamaráda Pikasáka. Tedy kousek od Mladé Boleslavi.
Vůz: Peugeot 307SW 1.6 16V 80kW/110HP r.v. 2002

Další

Zpět na Motor - diesel