Cituji :
Tak přkládám několik jeho "proslovů". Motor 1,6 HDi je ten nejhorší, co mohli vymyslet. Je potřeba měnit olej každých 10.000 Km a to nejlépe Castrol.
Zeptal jsem se, zda mi může předběžně říci, co to bude stát, ale to neumí. To víte, vyndáváme trisku, najednou rup - a 5.000 v pr . . . , můžou prasknout 2 a je to hned 10.000 navíc. A vstřiky nejdou povolit a rozvody seřídit a turbo může být v pr. . . a spojka může být v pr. . .
Takže počítejte 10 - 30.000 tisíc.Zdá se Vám to normální, nebo mám takovou schopnost vybírat si lidi, co mě chtějí odrbat ???
Děkuji za Vaše reakce. Jirka z K.H.[/quote]
Automechanik to trochu popletl

na HDI většinou nejdou vymontovat žhavičky ty občas rupnou při neodborném vymontování , musí se demontovat hlava a odvrtat, naopak vstřiky bych řekl že jdou celkem lehce .U 1.6 hdi je časté "podfukování" vstřiků , stačí výměna podložek pod vstřiky cca 30 kč ks.Kdyby rupnul vstřik cena se pohybuje okolo 8000 až 10 000 ks.Rozvody seřizovat nemusí když zaaretuje ,nastaví na demontovaném motoru , stačí příručka.A s tím turbem má pravdu, pokud motor nebyl dostatečně mazaný a došlo k zadření motoru může být pravděpodobně načaté turbo.Ze spojkou to je těžké pokud bude načatá a opravdu uzná za vhodné jí vyměnit ,ušetří ti nějaký peníz za další demontáž převodovky a výměnu spojky která tě bude stejně v budoucnu čekat (pokud jsi xsaru necháš ?).Jinak tyhle motory jsou ok pokud občas přidáš do nafty aditiv a synt. olej a zlepšíš tak mazivost české nekvalitní nafty , tím zabráníš většímu zadírání vstřiků a čerpadla.Občas EGR (elktromagnetický ventil) a zanesený "FAP".Náhoda že se ti zadřel ,zřejmě asi KO olejové čerpadlo, bohužel, ale stane se.Po koupi vozu je vždy dobré vymontovat vanu motoru a vyčistit "bordel" který je usazený na dně vany.Samozřejmě z výměnou oleje po 10 000 km, se k jeho názoru taky přikláním (5W-40).Takže když si to vše srovnám tak bych řekl že mechanik je celkem OK a rozumí problematice zadřeného motoru ,on taky do toho tvého koupeného motoru nevidí.Lepší když ti řekne cenu vyšší , hlavně když motor bude fugovat a dá záruku.Než když ti to přehodí za 10 000 kč bez záruky a budeš u něj otravovat každý týden s nějakou závadou.Pokud na tebe nepůsobí důvěryhodně vyber si jiného je spousty automechaniků , ale dobrých jen pár a většinou nemají čas

.První chybu kterou jsi udělal byla že jsi koupil motor rozhozený , chtělo to motor v celku , funkční a hlavně záruku ! Věci z toho tvého KO zadřeného by jsi dobře prodal !!.Mechanika vybírej podle doporučení od přátel kteří mají s mechanikem už nějakou zkušenost, neskákej do ničeho po hlavě !!!!