od Jufk » pon 20. črc 2009, 12:07
Tak ventilátory by se měli zapnout asi při 100 st. a vypnout při 90 st.. Po dojetí, když vypneš zapalování by měly v případě, že je teplota motoru ke 100 st., běžet dál až do zchladnutí vody u čidla teploty pro ventilátory. To je u termostatu a je hnědé. Funkci ventilátorů můžeš vyzkoušet tak, že tohle čidlo vypojíš a zapneš klíček do polohy 1, ventilátory se rozeběhnou na 1 rychlost. Při otočení klíčů do polohy 2 se rozeběhnou na 2 rychlost. Když kontakty v konektoru, který jsi vypojil z čidla propojíš drátkem měly by se ventilátory zastavit. Ventilátory nemusí běžet hned po zapnutí klíčů, ale můžeš vyzkoušet jestli spínají i tak, že po delší jízdě kdy máš teplotu nad 90 st. vypneš motor, necháš ho chvilku (pár vteřin) stát a pak zapneš klíček do polohy 1, na teploměru by měla teplota vylézt výš než byla při dojetí a sahary by se měly pustit. Já mám taky 1.4 a u mně to takhle funguje. Teplota mi taky trochu lítá, ale to je taky dané tím, že tenhle motor se musí trochu víc namáhat, když je menší a tím se taky zvyšuje teplota. Při jízdě z kopce nebo plynulé jízdě ( rovina 90 km/h ) teplota klesne, ale zhruba na 80 st., v zimě to samozdřejmě klesne víc. Teď, když jsi vyměnil termostat a dobře jsi odvzdušnil, by teplota neměla nijak výrazně lítat a z přepadu ti voda může vytékat, když je v háji víčko chladiče nebo, když je v okruhu vysoká teplota (120 st.) a tím i tlak. Chrání se tak chladič před prasknutím. Ty jsi víčko vyměnil a spravilo se to. Jinak expanzka je ten trochu průhledný válec na boku chladiče kam doléváš vodu nic jiného tam není. Jinak teplotu vody timtaky dost ovlivňuje hustota chladící směsi. Už jsem to tu taky řešil, že mi teplota leze ke 100 moc často a je to hustotou kapaliny, já jí měl na -30 st. Zkrátka moc hustá v létě vaří a v zimě netopí.
Stříbrná Break 1,4 ,X1 ,s modrou kapotou