kolísající teplota a vytíkání vody

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Re: kolísající teplota a vytíkání vody

Příspěvekod Dutch » ned 21. čer 2009, 19:26

Je fakt, že mně se taky jakmile jedu nějaký couračky a zastavim taky teplota rapidně zvýší a nejspíš to i přepadem jde.....
Ale nevím co by mělo být špatně aby se sahara s klíčkem vypínala - v čem hledat chybu....snad někdo poradí....
Xsara Break r.v.98 1.8i Automat :-) - bejvávalo, teď C5
Dutch
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod Kleki » ned 21. čer 2009, 19:44

Skúsil by som ešte vymeniť zátku na vyrovnávacej nádržke. Problém ventilátora to síce nevyrieši , ale možno nebude vytekať chladiaca zmes von.
Bývalá Xsara break 1.9TD 1999 , Xsara Break Exclusive 2,0HDI 80kW, 2002
Aktuálne Citroen C5 Break Exclusive 2,0HDI 100kW s automatom r.v.2006 + Xsara 1998 1,4i(manželkina)
Kleki
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Citroen C5 Break 2,0HDI 100kW(EX Xsara break 1.9 TD r.1999, Xsara break 2.0HDI/80kW r.2002)

Příspěvekod Honza1.4i » ned 21. čer 2009, 21:26

Podívat se na to můzu a kde najdu tu vyrovnávací nádobku?Už sem se v autě docela dost vrtal a zkoušel spoustu věcí.Vyzkoušel sem všechny pojistky,jestli není náhodou nějaká špátná,ale nic.Pak sem vytáhnul všechna relátka,ty 3 mezi ventilátorama a tři sou vedle tech velkejch pojistek u motoru,všechny byly dobrý,tak nevím kde to ještě hledat.Zajímalo by mě jak funguje to čidlo k ventilátorům a jak a kam je zapojený.
Honza1.4i
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara 1,4i 55kW 75 francouskejch plnokrevníků

Příspěvekod Dutch » ned 21. čer 2009, 22:38

Já tam expanzku nemam, leju rovnou do chladiče a ten je novej...
Xsara Break r.v.98 1.8i Automat :-) - bejvávalo, teď C5
Dutch
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod Honza1.4i » pon 22. čer 2009, 10:38

Já si taky myslím,ze tam žádnou vyrovnávací nádobu nemám.Nenapadá někoho něco s tím ventilátorem?
Honza1.4i
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Kleki » pon 22. čer 2009, 20:21

Ak tam nemáte expanzku mimo chladiča , tak expanzka je priamo na chladiči. Tak som to mal kedysi na peugeote.
Bývalá Xsara break 1.9TD 1999 , Xsara Break Exclusive 2,0HDI 80kW, 2002
Aktuálne Citroen C5 Break Exclusive 2,0HDI 100kW s automatom r.v.2006 + Xsara 1998 1,4i(manželkina)
Kleki
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Citroen C5 Break 2,0HDI 100kW(EX Xsara break 1.9 TD r.1999, Xsara break 2.0HDI/80kW r.2002)

Příspěvekod Aleš » ned 19. črc 2009, 10:19

Já mám X2 2,0Hdi voda mi taky lítala z chladiče, tak sem vyměnil víčko na chladiči (140,-kč) a od tý doby dobrý. Ventilátor se mi taky vypíná při vypnutí klíčku. Jednou běžel i po vypnutí a to byla teplota dost vysoko, takže se myslím, že to je normální, že po vypnutí nejede.
XsaraII 2.0 HDi 66KW r.v.01 hatchback modrá metalíza
Aleš
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: XsaraII 2.0 HDI 66kw r.v. 2001

Příspěvekod Honza1.4i » ned 19. črc 2009, 10:30

Před týdnem jsem víčko na chladiči taky vyměnil a je to dobrý :D Možná že se ty ventilátory bez klíčku zapnou až při větší teplotě.
Honza1.4i
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Jufk » pon 20. črc 2009, 12:07

Tak ventilátory by se měli zapnout asi při 100 st. a vypnout při 90 st.. Po dojetí, když vypneš zapalování by měly v případě, že je teplota motoru ke 100 st., běžet dál až do zchladnutí vody u čidla teploty pro ventilátory. To je u termostatu a je hnědé. Funkci ventilátorů můžeš vyzkoušet tak, že tohle čidlo vypojíš a zapneš klíček do polohy 1, ventilátory se rozeběhnou na 1 rychlost. Při otočení klíčů do polohy 2 se rozeběhnou na 2 rychlost. Když kontakty v konektoru, který jsi vypojil z čidla propojíš drátkem měly by se ventilátory zastavit. Ventilátory nemusí běžet hned po zapnutí klíčů, ale můžeš vyzkoušet jestli spínají i tak, že po delší jízdě kdy máš teplotu nad 90 st. vypneš motor, necháš ho chvilku (pár vteřin) stát a pak zapneš klíček do polohy 1, na teploměru by měla teplota vylézt výš než byla při dojetí a sahary by se měly pustit. Já mám taky 1.4 a u mně to takhle funguje. Teplota mi taky trochu lítá, ale to je taky dané tím, že tenhle motor se musí trochu víc namáhat, když je menší a tím se taky zvyšuje teplota. Při jízdě z kopce nebo plynulé jízdě ( rovina 90 km/h ) teplota klesne, ale zhruba na 80 st., v zimě to samozdřejmě klesne víc. Teď, když jsi vyměnil termostat a dobře jsi odvzdušnil, by teplota neměla nijak výrazně lítat a z přepadu ti voda může vytékat, když je v háji víčko chladiče nebo, když je v okruhu vysoká teplota (120 st.) a tím i tlak. Chrání se tak chladič před prasknutím. Ty jsi víčko vyměnil a spravilo se to. Jinak expanzka je ten trochu průhledný válec na boku chladiče kam doléváš vodu nic jiného tam není. Jinak teplotu vody timtaky dost ovlivňuje hustota chladící směsi. Už jsem to tu taky řešil, že mi teplota leze ke 100 moc často a je to hustotou kapaliny, já jí měl na -30 st. Zkrátka moc hustá v létě vaří a v zimě netopí.
Stříbrná Break 1,4 ,X1 ,s modrou kapotou
Jufk
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara break, 1,4 benzin, r.v. 1999 ,stříbrná s modrou kapotou.

Příspěvekod Honza1.4i » pon 20. črc 2009, 18:32

Díky za vyčerpávající informace.S tím hnědým čidlem na termostatu jsem to zkoušel a větráky běžely při vytažení konektoru.Akorát jsem to nezkoušel na tom čidle zkratovat,tak nevím jestli se zastaví či ne.Nevíš jak je to tam zapojený,jestli by to šlo popřípadě nějak změřit?
Honza1.4i
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Jufk » úte 21. črc 2009, 14:56

Jak je to zapojený to opravdu nevím. Já měl problém pouze s tím, že sahary děsně mlátily, protože mám po bouračce plámané ty plasty co je drží. Tak jsem je spravoval a pomocí toho čidla jsem to zkoušel jestli ještě bouchaj. Většinu toho co jsem napsal jsem vyčetl tady na foru a mě stačilo, že to funguje tak jak má víc jsem naštudoval. Bohužel ti neporadím, ale jestli ti bude čidlo fungovat tak jak jsem psal je asi zbytečné něco měřit.
Stříbrná Break 1,4 ,X1 ,s modrou kapotou
Jufk
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara break, 1,4 benzin, r.v. 1999 ,stříbrná s modrou kapotou.

Příspěvekod coruss » pát 24. črc 2009, 13:29

Ahoj jsem tu nový jen jsem ti chtěl říct, že podobný problém jsem měl taky. Když vyděláš celý špunt na odvzdušnění ven na konci je plochá gumička jestli se ti podaří sehnat stejná tak dej novou mě se to nepodařilo tak jsem sehnal kulatou něco podobného jak se používala dřív do starých vodovodních kohoutků narazil jsem to na své místo jde to trochu hůř,ale vlezlo se a problémy byly pryč voda neteče a teplota pracuje podle termostatu je pravda, že jsem dával i ten nový byl vadný.
to je asi vše ahoj :driv:
coruss
Přispěvatel
Přispěvatel

Vůz: Citroen Xsara 1,8 i,benzín,r.v.1997

Předchozí

Zpět na Motor - benzín