Ahoj, dík všem za pomoc i radu, nakonec jsme to staromilsky vyřešili, jak už to dělávali motoristé před desítkami let u prvních osobních dieselů. Auto jsme odtáhli Xsárinkou na nejbližší čerpačku a do35 l nádrže putovaly celé dva litry benzínu Natural 95. Když jsem si přečetl složení všech těch aditiv proti zamrzání včetně slavného VIF, pochopil jsem, že kupovat speciální frakce benzinu za 300 korun a běžný benzín za 30 korun je jen otázkou obsahu peněženky, ale výsledek je stejný...
Po natankování benzínu jsem dotankoval plnou nafty, poodtlačili jsme auto od čerpačky, horokovzdušnou pistolí trochu ohřáli čerpadlo a pak jsem posadil tatíka za volant, rozjeli jsme se a tatík zařadil pětku, aby se tlakovalo čerpadlo. Po třech kilometrech se motor chytil a od smíchání s benzinem palivo seká dobrotu a neparafinuje.
Dle rad starších automechaniků hlavně dodržte poměr 1 litr benzinu na dvacet litrů nafty, nikdy ne více. Sám jsem nelenil a do Xsárinky jsem si pro formu dotankoval alespon jeden litr Naturalu. Jaké máte zkušenosti vy? a ještě jdnou díky všem