Záhadné střílení do výfuku při podřazování

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Záhadné střílení do výfuku při podřazování

Příspěvekod tkruska » pát 22. led 2010, 9:09

Ahoj,

Prosim pomoze, resim problem noveho auta a nekolik autoserivsu si nevi rady:

Pri podrazeni mi to strili do vyfuku (kolem 30km/h a 50km/h), nekdy to dela i kdyz jedu z kopce bez plynu se zarazenym kvaltem. V aute je to slyset jako plechove drnceni v zadni casti vozu.
Pokud podradim a jedu konstatni rychlosti tak ten hlasitej "chraplavej" zvuk je slyset dokud nezrychlim nebo nezabrzdim.

Zacalo to kolem 10-15tis od koupe noveho auta model C3 Furio 1.1i 12/2007 a postupne se to zhorsovalo. Ted uz je to cca 10tis stejne. Najeto mam 43tis.

Nedrive zkusili vymenit zadni tlumic vyfuku ale nic. Pak jsem zkusil druhy servis (varuji vas pred Domanskym Zdiby!!!) a pak treti, kde mi po mesici rekli, ze je to standartni jev auta teto cenove kategorie. Presneji, ze dany typ konstrukce tlumice nedokaze v urcitych situacich uplne utlumit vyfukove plyny z motoru! (coze???).
Zkouseli vymenit svicky, cidlo klepani, lambda sondu, merili tlaky ve valcich.

To ze to nove auto nedelalo (ani jine co jsem od te doby slysel) si v servisech vymluvit nedali. Pan ze zastoupeni v CR se se mnou nechtel ani setkat (ani telefonicky) abych mu to predvedl a byl po emailu velmi arogatni. Auto jsem mel v servisech pres mesic a pul.

Mam podezreni ze to dela uvolnena prepazka v katalizatoru, ale ten je pry ok. Jeden automechanik mi rikal, ze je to ridici elektronikou, ze pry davkuje benzin i kdyz nema.
Na to mi ale v servisu rekli, ze kdyz ji zkusi vymenit a bude to delat i dal, tak jim ta ridici jednotka zustane nepouzitelna servisu a 50tis Kc v tahu, takze to ani nezkouseli.

Fakt uz nevim co dal a mam uz jen 3 mesice do konce zaruky. Prosim pomozte
tkruska
Přispěvatel
Přispěvatel

Vůz: C4 Grand Picasso 2.0i 143k BMP6 r.v. 12/2006

Re: Záhadné střílení do výfuku při podřazování

Příspěvekod Kvido » pát 22. led 2010, 9:40

Ahoj a vítej mezi xsaristy. Vím o jednom kdo tady má doma Citroena C3 asi by Viteon mohl líp specifikovat jestli je to normální. Ale jestli jsi viděl včera černé ovce,tak asi u Citroenu ČR moc nepochodíš.
Je to již modernější auto ,tak ať mi neříkají ,že diagnostika by problém s elektronikou neodhalila. Pokud se jedná o drnčení plechů může se stát ,že opravdu nějaká přepážka v tlumiči upadla,koncový jsi vyměnil,takže už jen středový v KATu je to taky možné ,ale jak jsi psal je to spíš slyšet v zadní části vozu. Mrknul bych na uchacení ,jestli se ten výfuk nějak moc nehoupe nebo jestli nemůže o něco klepat.
Střílení do výfuku ala "WRC" by předznamenalo problém s motorem ,špatný předstih,tedy možnost přeskočení rozvodového řemene nebo vadný vstřikovač který neuzavře a flákne palivo i kdy nemá. Ale domnívám se ,že by to bylo znatelné i na výkonu a kultivovanosti motoru možná i spotřebě benzínu.
Osobně bych se začal pozorněji poslouchat odkud to jde,pokud to nedělá na volnoběh ani při zátahu motoru ,ale jen při brždění motorem,zaměřil bych se na okolí výfuku,jeho uchycení,motorové silnetbloky,jestli nejsou poškozené a motor nemá nějaký značné vibrace kde by to mohlo drnčet.
Určitě se tu najde dost zkušenějších Xsaristů ,kteří by mohli poradit na co se ještě zaměřit.
Hyundai i30 combi 1.4 T-GDI 2019
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Vůz: Hyundai i30 combi, 1.4 T-GDi,2019

Příspěvekod tkruska » pát 22. led 2010, 10:10

Zadni dil vyfuku byl jiz vymeneny. Stredni dil to nema, to az od verze 1.4i. Takze jen katalyzator + zadni dil.
Zkousel jsem vozit brachu v kufru a kdyz na chvili zacpes vyfuk tak se to utlumy. Tedy jde to opravdu z motoru.
Rozhodne to neni mechanicka zalezitost ze by to o neco drncelo.
Jinak auto jezdi uplne v pohode, zadne jine problemy nepozoruju. Jen mi jeste pred cca 2mesici pretesnovali kolem vodni cerpadla, uchazela chladici kapalina.

Nekdo me jeste radil, zkusit se zamerit na tu vstrikovani, ze by to mohlo davkovat i kdyz nema. Jenze doma to nejsem schopen diagnostikovat a s domenkama se mi do servisu po zkusenostech uz nechce.
Zkusim ten zvuk nahrat jak vychazi z vyfuku a jeste jestli neni neco slyset u motoru za jizdy (pomoci mikrofonu u motoru a notebooku v kabine).

Jeste jsem si vsiml, ze kdyz jedu z kopce bez plynu a auto nezrychluje ani nezpomaluje tak se to kolem 50km/h rozbubla a bubla (strili) celou dobu dokud nepridam nebo nezrychlim. Zaroven ale na palubnim pocitaci nevidim 0.0 l/100, takze neco do motoru asi tece.

Rad bych chtel s vasi pomoci vyvratit nektere moje domenky:
1) muze to strileni zpusobovat nejaka netesnost ventilu?
2) prisavani vzduchu pred nebo za katalyzatorem? (lambda sonda jiz byla vymenena)
3) nefunkcni detonacni cidlo? (diagnostika by snad ale neco zahlasila)
4) pocitac nezapaluje svicky ikdyz do motoru neco tece?

moc diky za pomoc
tkruska
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod rosta12345 » pát 22. led 2010, 10:56

střílení do výfuku taky často spůsobuje netěsnost někde na výfukovém potrubí,ale nechce se mi věřit že by na to pokud by to bylo tím v servisu nepřišli
EX: Citroen Xsara Picasso 1.6 16V SX 2009 Obrázek
rosta12345
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: EX:Citroen Xsara Picasso 1.6 16V SX 2009

Příspěvekod Kvido » pát 22. led 2010, 12:02

Kdysi se stávalo u starých aut, že se ventily podpálily a pak to střílelo. Jinak co by tady kde jaký tuner dal ,aby mu to střílelo a prasklalo jako WRC.
Diagnostika vstřikovačů není zrovna levnou srandou.
Pokud se objevuje střílení do výfuku ,tak bývá problém na : Vstřikovačích je buď to přicpaný nebo kape,netěsnosti kolem škrtící klapy nebo okolních hadicích,přeskočený rozvodový řemen a tím je rozhozen předstih,závada na ventilovém ústrojí ,tím že vetil visí.
Ale jak se dozvídám ,že to nemá střední díl výfuku ,pak bych i možná věřil ,že ten koncový nedokáže tohle utlumit,většina aut má dva tlumiče ,asi by jsi nemohl dát to co já doprostřed rezonátor a na konec laděný výfuk s průměrem 100 mm :lol:
Je jasné,že si člověk v tom servisu připadá jako "blbec" a machři v servisu si myslí,že přijel zase nějaký přiblblý chytrolín co jim jde radit jak to mají udělat. Prostě když stím autem páni servisáci nejezdí denně a jen příjdou poslechnou si ,ze zákazníka pumpnou nějakou kačku za nic a nashledanou příjďte zas. tohle se mi stávalo v Ricaru.
Máš to v záruce a sám si na tom neuděláš nic ,možná bych jen zkusil nalít nějakou kvalitní přísadu do benzínu na pročištění vstřikovačů.
Asi nejspíš neexistuje páka jak donutit pány v servisu ,aby jako prevenci udělali prohlídku palivové soustavy,vůbec bych se nedivil ,kdyby řekli je to OK a ani to nerozdělali.
Zkus Viteona on má tuším taky 1.1 C3jku ,možná bude vědět víc,taky se věčně hrabe v autě.
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvekod Hubi » pát 22. led 2010, 13:09

Tak chlapy, tento problém já mám taky. Xsarka mi střílí do výfuku a také pouze při brždění motorem. Už jsem to tu párktát psal, mám takový dojem, ve vlákně ohledně výměny výfuku. Začalo mi to dělat přesně po výměně střední a zadní části. I Hrnča mi tu psal, že má také takové zkušenosti a nejspíš je to tak. Nejdřív se mi to nepozdávalo, že by to bylo tím, ale asi ano. Protože do té doby mi to nedělalo. Sice se mi to nijak nelíbí, ale určitě nebudu sypat prachy servisům jen za to, že mi budou do Xsarušky čučet, jako malé dítě na množiny.
Obrázek
Citroën Xsara II break, 1.6 16V EXCLUZIVE, r.v. 2001
Peugeot 807, 2.0 HDI 100kW, EXCLUZIVE, r.v. 2007

Citroën Xsara II liftback, 1.6 16V CHRONO, r.v. 2003 - stále u našeho domu, pane říká tatíkovi
Hubi
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Xsara II break, 1.6 16V EXCLUZIVE, rv. 2001

Příspěvekod viteon » pát 22. led 2010, 15:37

jediné co mě napadlo kromě už napsaného je ještě zapalovací lišta, mám vypozorováno, že ne vždy je spotřeba z kopce bez plynu nulová, záleží na "jakémsi" režimu poklesu otáček při puštění plynu, benzín pak jde do válců a pokud se nezapálí = nespálí tak vlítne do výfuku a střelí tam. Zkusil bych si půjčit lištu a odzkoušet. Pochopil jsem, že to dělá skoro pořád, takže je to záležitost rychlé výpujčky. Jinak taky věřím na diagnostiku, bohužel jen na tu po známostech kdy mám jistotu, že zkusili maximum a preventivně přehráli soft.
A co se týče drnčení, tam bych věřil té přepážce v tlumiči výfuku, teplé by to mohlo být tišší než studené - je to tak?
P.S.
Náš MiniLucifer zatím jezdí bez problémů ale co není může být -cherry-
viteon
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: (A-C4 1,6ka) + (V-C-HR 1,2ka)

Příspěvekod tkruska » pát 22. led 2010, 16:02

viteon píše:Zkusil bych si půjčit lištu a odzkoušet. Pochopil jsem, že to dělá skoro pořád, takže je to záležitost rychlé výpujčky.

A neni ta lista jen vysokonapetova civka a kabel ke svicce? To by mohlo delat problemy i pri jinem rezimu?

viteon píše:A co se týče drnčení, tam bych věřil té přepážce v tlumiči výfuku, teplé by to mohlo být tišší než studené - je to tak?

Me to dela studeny i teply uplne stejne. Klidne muze byt -10°C.
tkruska
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod viteon » pát 22. led 2010, 16:18

zapalování je lištou /na r.v. 2009 --- mně na Xsaře odešla jedna cívka v momentě a jel jsem na tři válce, mému dvojčeti to nevyzpytatelně zlobilo, proto navrhuji pro začátek metodu pokusu bez investic.
Obrázek
u toho drnčení to chce najít si ve dvou lidech čas a hledat, úmorná práce.
viteon
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Příspěvekod Kvido » ned 24. led 2010, 8:29

Včera jsem byl s kamarádem co má Peugeot 206 s motorem 1.1 obsah. Ptal jsem se jestli se mu něco takového taky děje ,jelikož taky tam prý nemá středový tlumič. Říkal, že kdysi zkusil dát laděný výfuk ,ale nedalo se to vydržet ,tak tam vrátil originální nazpět ,určitý hluk ze zadního dílu prý je slyšet,ale né ,že by to střílelo ,jako nespálený benzín ,který bouchne až ve výfuku ,ala WRC , při standartně puštěném rádiu prý ,ale nic slyšet není ,jen pokud by ho vypnul.
Na volnoběh nebyl výfuk ani motor slyšet. Pokud by byla přepážka v tlumiči vadná mělo by to být poznat i na volnoběh.( drnčí to ,při přidání plynu a ubrání )
Začal bych tím ,jak psal Viteon ve dvou lidech je to vždy lepší,auto zajistit ,zvednout a projít výfukový systém,druhý přidá na plynu a bude se poslouchat odkud to jde,lepší je když si to poslechne i někdo jiný,daly by se tím i odhalit určité netěsnosti (třeba mezi svody a motorem,tam by to mohlo taky způsobovat to praskání - vadné těsnění) ,pokud bude slyšet ono podivné praskání ve svodech nebo před katalyzátorem asi by to mohlo naznačovat problém se spalováním benzínu (svíčka,zapalovací lišta,kapající vstřikovač) ,pokud bude k slyšení jen rezonance značilo by to na problém s některou přepážkou v tlumiči.

Má to své výhody,něco se přiučíš,auto lépe poznáš,jednou si i něco sám spravíš a je to téměř zadarmo. No a forum je ti mnohdy nápomocno.
Jen momentálně chápu ,že auto je v záruce ,tak si jako majitel nesmíš nic udělat sám.
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvekod tkruska » ned 24. led 2010, 10:50

Kvido píše:Včera jsem byl s kamarádem co má Peugeot 206 s motorem 1.1 obsah... ale né ,že by to střílelo ,jako nespálený benzín ,který bouchne až ve výfuku ,ala WRC

Dik ze na me myslis :)
Ono to prave neni uplne ze by to jednou strelilo jak vystrel ze zbrane a konec. Tezko se to popisuje, zkusim to nahrat. jen kdyby nebyla takova zima.

Kvido píše: Začal bych tím ,jak psal Viteon ve dvou lidech je to vždy lepší,auto zajistit ,zvednout a projít výfukový systém...

To uz jsem zkousel asi s trema lidma a hledali to takto i v servisu. Rezonance to prave ze nejsou :(

Kvido píše:Jen momentálně chápu ,že auto je v záruce ,tak si jako majitel nesmíš nic udělat sám.

Kdyz jsem to mel poprve v servisu, vymenili mi ten zadni dil, protoze si mysleli ze je to tim. Jenze nebylo. Pak to bylo v druhem servisu a pak ve tretim mi to zkusili vymenit za neoriginalni! tlumic. Kazdy ten servis mi rikal, ze ten predchozi neumel namontovat vyfuk :? Tak mi to pak nedalo a kouknul jsem jak to ten treti pridelal a nestacil jsem se divit:
Na tu stredovou trubku na konci navarili asi 5cm trubky, protoze ten neoriginal vyfuk byl kratsi. Pak tam daly sponu ktera byla jen na jeden sroub, takze po mesici uz to profukovalo a poradne nedrzelo. To uz jsem nevydrzel a dal jsem tam sponu ktera ma dva srouby a utesnil jsem to tim cementem. Mimochodem, to byl Citroen Autoport Praha (pry vyhlaseny servis!).

Pred C3 jsem mel AX 1.0i, ktery mel taky jen jeden koncovy tlumic a nikdy jsem nic podobneho neslysel. Bracha ma Saxo 1.1i a otec Saxo 1.0i. Vse naprosto ok.

Zkusim ted nalejt do benzinu ten STP injection cleaner, protoze je fakt ze zezacatku jsem obcas vzal u pochybny benzinky.
Pak kdyz jsem zjistil, ze po jednom natankovani u teto noname benzinky jsem mel o 1l vetsi spotrebu, tak jsem tam prestal jezdit. Tech 50haleru mi za to nestoji.
tkruska
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod Kvido » ned 24. led 2010, 12:02

Já měl s STP vždy jen dobré zkušenosti, Americká firma,která se motá i u závodu nascar. Sám jsem ho vyzkoušel na oleji a fungoval dost dobře.
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvekod tkruska » ned 31. led 2010, 19:30

Tak jsem to strileni dneska nahral

Rozjel jsem to na dvoku cca na 30km/z a seslapnul spojku, bez plynu a pak jsem pomalu poustel spojku do zaberu.
To same sem pak jeste nahral u motoru, ale tam to slyset neni.

Zvuk nahrany u koncovky vyfuku http://www.youtube.com/watch?v=Jk7QcY8lRY8
a pak jeste mikrofon u motoru http://www.youtube.com/watch?v=_coTgLqT2iM.

Prosim zkuste si to pustit (je to kratky) jestli vas neco napadne.

Diky :klik:
tkruska
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod viteon » ned 31. led 2010, 19:40

až pojedeš přes Brno, stav se - zkusíme tu lištu
viteon
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Příspěvekod Plecháčová Milena » ned 31. led 2010, 23:17

tkruska píše:Tak jsem to strileni dneska nahral

Rozjel jsem to na dvoku cca na 30km/z a seslapnul spojku, bez plynu a pak jsem pomalu poustel spojku do zaberu.
To same sem pak jeste nahral u motoru, ale tam to slyset neni.

Zvuk nahrany u koncovky vyfuku http://www.youtube.com/watch?v=Jk7QcY8lRY8
a pak jeste mikrofon u motoru http://www.youtube.com/watch?v=_coTgLqT2iM.

Prosim zkuste si to pustit (je to kratky) jestli vas neco napadne.

Diky :klik:

Dle mého soukromého názoru 2-3 možnosti:
1, uvolněné přepážky (obvykle 2 trubky) uvnitř navařené v zadním dílu výfuku (tlumiči)- špatně nabodováno z výroby,/ mimo jiné nelítaly kusy černé "skelné vaty" z výfuku, projeví se při větších otáčkách - tahu motoru ( postupně vylítá vše a rachot se zvyšuje den po dni), objeví se klidně i u nového zadního dílu výfuku
2, neznám C3, ale princip bývá stejný-vypálený vkladný kroužek (kuželovitý tvar-pohledem není vidět) mezi přírubou od motoru a 1 dílem výfuku - umí dobré pazvuky nebo jen jedna nedotažená nebo prasklá pružina na šroubu u příruby- chvěje se a drnčí - ve spojích na šroubech jsou vinuté pružiny vpředu, ale zvuk příšerný se přenáší až na konec výfuku,
3,nebo z části vysypaná "keramická" vložka katalyzátoru-vnitřek-málo pravděpodobné, ale možné
Obrázek
Plecháčová Milena
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: xsara ,1.6,16V VTR rv. 2002

Další

Zpět na Motor - benzín